Пловдивчани, присъстващи на общественото обсъждане за нов общински заем за

...
</TD
>Пловдивчани, присъстващи на общественото обсъждане за нов общински заем за
Коментари Харесай

Граждани на Пловдив се обявиха против заем за зоопарка

Пловдивчани, присъстващи на публичното разискване за нов общински заем за реконструкцията на Дондуковата градина и дотъкмяване на зоопарка, се оповестиха срещу взимане на заем за зоокъта. Повече от два часа продължи полемиката в залата на Общинския съвет и на всеки искащ беше предоставена опция да се изкаже. Всички жители приветстваха опцията най-сетне да се обнови първият в страната публичен парк, само че за втория план се оповестиха изрично срещу. Plovdiv24.bg  представя част от мненията против зоологическата градина:

Пепа Деведжиева : Процедурата инженеринг е порочна процедура, дори Министерство на регионалното развитие сподели, че би трябвало да има смяна в законодателството. Вие оферирате: дайте да вземем едни средства, пък след това ще забележим какво ще стане. Като повърхност зоологическата градина не е толкоз огромна за милионите, които ще бъдат вложени. Това е копи-пейст на плана за пробива при Водната палата.

: Как формирахте цената? Тия милиони ги нямате за нищо. Вземете 1 милиард и да мирясате. Това предложение, което вършиме, е обидно – дайде едни пари, пък ние ще забележим какво ще вършим. Тази форма инженеринг е знак на корупция. Там има огромно застрояване, правено ли е проучване по какъв начин ще се отрази на хората? 

Атанас Бояджиев: Това е формално обществено разискване. Виждате ли проектите на двата плана? 

Соня Генчева: Световните градове, на които се възхищаваме, са правени за хората, които живеят в тях, а не за туристите.

Ивайло Спасов:  Предлагам да остане планът за Дондуковата градина и да отпадне зоологическата градина. Не може ли да желаяме пари за кино " Космос "? Зоологическата градина заслужава настрана публично разискване. В случая се получава както с пробива при Водната палата – беше включен в пакет, а обществеността не го одобри.

Стойчо Кузев:  Трябва да се осъществя културен план, напримен кино Космос. След като е минало разискването за кино Космос, няма ли опция по-лесно тези пари да се насочат към този план? 

: Приятно ми е да чувам за кино " Космос ", само че е безсмислено да сътворяваме Оперативна програма " Кино " и да построим нещо, което след това ще даваме чартърен. Предлагам парите за зоопарка да се дадат за Детска ясла №18 и за тепетата. Кино " Космос " ще се употребява от дребна група кинаджии, капанаджии и хипстъри, да се направи този обект за съответна група е безсмислено. 

Димчо Петров: Защо повече от 1 година след приключването на предното позволение за градеж няма направен нов план с влезнало в действие ново позволение за градеж?

:  Зоологическата градина е порочно стартират план и порочно ще приключи. Никой в тази зала не може да дефинира метода на възлагане дали да е или не инженеринг. 

Милена Найденова:  Трябва да се направи разискване на план по план. Общината има ли отдел, който се занимава с еврофондовете? Защо би трябвало да вземаме заеми? Против плана за зоологическата градина съм. 

Пенка Попова: Против зоопарка. Ние бяхме срещу и предходния път, той стартира без позволение за градеж, без екологична оценка, в тогавашния Общ устройствен план го нямаше, в настоящия Общ устройствен план го има. 

Старият зоопарк беше закрит, тъй като нямаше лиценз, беше затворен след сигнал на мои сътрудници, беше работил доста години при доста неприятни условия. Мечката беше с 3 крайници, един от гледачите сподели, че си защипала крайници на оградата и по този начин се оказала с три крайници. 

Становището на екоорганизациите е, че това място е неуместно, животните имат ревматизъм и грип поради огромното водно пространство наоколо, което не е взето под внимание преди. 

Територията към този момент е доста урбанизирана, шумът е голям, а това са диви животни. Децата може да се срещат с животните с образни средства, тъй като е грубо дивите животни да живеят в такива условия, на доста места в Европа затварят зоопаркове. За страдание е изсечена гора на огромна повърхност.

Общественото разискване гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР