Пловдив ще има нов площад и ще се казва “Театрален,

...
</TD
>Пловдив ще има нов площад и ще се казва “Театрален,
Коментари Харесай

Пловдив ще има нов площад, ще се казва Театрален

Пловдив ще има нов площад и ще се споделя “Театрален ", разбра Plovdiv24.bg. В уеб страницата на общината е оповестено съобщение за именуване на пространството, заключено сред: ул. “Лейди Странгфорд “, ул. " Ангел Букурещлиев “ и ул. “Цариброд с името " Площад " Театрален “.

Предложението е на самия кмет по концепция на шефа на Драматичния спектакъл - Сюзанна Василевска. Пловдивчани могат да споделят своите хрумвания по проблема в границите на един месец от публикуването или до 12 март на имейл [email protected] или в деловодството на Община Пловдив на пл. " Стефан Стамболов “ №1.

“Чрез този акт, в навечерието на Световния ден на театъра – 27-ми март, ще се отдаде дължимото самопризнание на създателите, занимаващи се с театрално изкуство в гр. Пловдив. ", написа в писмото си Василевска.

Тя напомня, че през 1881 година в Пловдив е основан първият професионален спектакъл в България. Вдъхновител на концепцията е самият Иван Вазов, който аргументира потребността от български професионален спектакъл във вестник “Народний глас ". 

През същата година двама французи, на име Босси и Брюн, трансформират някогашна бейска къща, находяща се в подножието на Сахат тепе, наоколо до днешните улици " Лейди Странгфорд “, " Пролет “, " Ангел Букорещлиев “ и " Цариброд “ в хотел. За да се конкурират с два други хотела в града и да оферират нещо по-различно, те вземат решение да създадат в двора на къщата нова постройка – за театрални представления. Така се появява първият сценичен салон у нас, носещ името Международен спектакъл " Люксембург “. Салонът е обзаведен по модела на задграничните театри. 

Според пловдивските театрали обособяването на площад " Театрален “ ще бъде метод да се опази паметта за славната история на първия български трагичен спектакъл, като се продължи и съобщи традицията към бъдещите генерации, призвани да основават най-новата история на един от най-значимите държавни културни институти в гр. Пловдив. 

Според администрацията посредством именуването на площадното пространство, Община Пловдив ще отдаде заслужена респект на театралните актьори.

В документите е посочено, че на самото площадно пространство няма адресно регистрирани жители и в резултат на именуването му няма има следващи въздействия, свързани със промяна на персонални документи и спомагателни заплащания за живущите в региона.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР