пл. Римски стадион Разказ за Пловдив и социализма през погледа

...
</TD
>пл. Римски стадион Разказ за Пловдив и социализма през погледа
Коментари Харесай

Разказ за Пловдив и социализма през погледа на литературата и историята

пл. " Римски стадион "

Разказ за Пловдив и социализма през погледа на литературата и историята предлага на пловдивчани и гостите днешният трети вектор от есенното издание  " Духовни направления в Пловдив 2022 “.  

Днес издателство " Летера “ кани пловдивчани да се включат в третия маршрут от есенното издание на " Духовни направления в Пловдив 2022 “. Д-р Стефан Шивачев и  доц. доктор Младен Влашки ще поведат любознателните по маршрут: " Пловдив и социализмът “, един забавен взор през литературата и историята.

ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ

Маршрут: Пловдив и социализмът.

Поглед през литературата и историята

25.09.2022 година, неделя, 11:00 ч.

Сборен пункт: Площад " Римски стадион “ – зад джамията, на " Седмото тепе “

Водачи:

доктор СТЕФАН ШИВАЧЕВ

Историк, в продължение на 29 година шеф на РИМ – Пловдив, създател на изявления за историята на Пловдивския край, началник на интернационалните и национални планове.

МЛАДЕН ВЛАШКИ

Доктор по относително литературознание и по философия. Той е академични учител, книжовен историк, критик и публицист. От април 2018 година е преподавател по български език, литература и просвета в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

Маршрутът минава през местата, свързани със социалистическия интервал на книгоиздаване и книгоразпространение:

Площад " Римски стадион “

Духовният център на безконечния град Пловдив – повече от две хилядолетия средището на нашия град е площадът, който пловдивчани по традиция назовават " Джумаята “. Повече от 10 пъти сменя името си, само че римляни, византийци, българи, османски турци, още веднъж българите след Освобождението построяват градоустройството на града от този площад, от който стартират осем улици в четирите направления. Акцент на преустройството на площада след 1944 година и книжарниците по Главната улица.

Бившето кафене " Кристал “

" Салфетъчна лирика “ из " Гранд кафе " Кристал “ на Георги Райчевски и мемоари на Здравко Попов

Къщата, където е живял Димитър Димов

Романът " Тютюн “ е написан в Пловдив, до момента в който Димитър Димов е бил доцент по анатомия и физиология на домашните животни в Агрономическия факултет. В един интервал от това време той е живял в къщата на ул. " Антим “ I №14 на Сахат тепе.

Днес една разходка по " Антим “ I и прилежащите улици предлага извънредно любопитни гледки към остарели аристократични къщи, които приказват за различен метод на живот. За страдание множеството от тях остаряват безславно. Тук, в тая среда на богати хора, на матинета, журове, огромни покупко-продажби и трагични обрати, Димитър Димов открива и някои от прототипите си в романа.

Паметникът на Йосиф Шнитер (Гроздовия пазар)

" Гроздовия пазар “ и паметника на проектант Йосиф Шнитер – паметникът е тук освен тъй като наоколо е улица " Йосиф Шнитер “, а и тъй като това е едно от основните места за града. Разказ за приноса на проектант Шнитер за опазване на градоустройствения образ на вековния град и културно-историческото завещание.

Главната улица (Старият " Гръцки клуб “, старите книжарници)

Дом на националната войска (тук е заседавал така наречен Народен съд) фрагмент от разказ на Любен Станев

Бившият партиен дом (площад " Централен “)

Откъс за манифестациите от романа на Недялко Славов от " Портрет на поета като млад “

Разказ за преустройствата по време на социализма – достижения и проблеми.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР