Пилотно в Бургас започва проект за предоставяне на здравни услуги

...
</TD
>Пилотно в Бургас започва проект за предоставяне на здравни услуги
Коментари Харесай

Пилотно в Бургас помагат на трудноподвижните хора чрез телемедицина

Пилотно в Бургас стартира план за даване на здравни услуги посредством телемедицина на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни хора. Това решение одобриха през днешния ден общинските съветници, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ". Данните сочат, че през последните месеци се усилва броят на жителите, които употребяват разнообразни обществени услуги в Бургас. Те декларират нужда от съвещания с лекари експерти и усложненията си да ги употребяват.

Чрез телемедицината се предлага комфортен метод за връзка сред доктор и пациент, като се отстранява нуждата от физическо посещаване на лекарския кабинет, изключително в интервала на грипни епидемии, при неприятни атмосферни условия или при по-трудна пъргавина на ползвателите на услугата.

" Поводът да стартираме беше един възрастен човек в инвалидна количка, за който се грижим. Оказа се, че поради усложненията, свързани с това да стигне до болничното заведение и последвалото закъснение, към този момент е прекомерно късно лекарите да се намесят оперативно по неговия случай. Точно поради това трябваше да стартираме отнякъде. Надявам се тази добра процедура да се развие оттук насетне. Все още не сме подготвени да обхванем целия град, само че първата крачка към този момент е направена ", съобщи кметът Димитър Николов.

За създаването на пилотния за страната план Община Бургас ще си сътрудничи с УМБАЛ Бургас и преподаватели от Медицинския факултет на Университет " Проф. доктор Ас. Златаров “.

Първият стадий включва сигуряване на услугата за 850 ползватели на Домашния обществен патронаж, Асистентска поддръжка и Патронажна грижа и 150 консуматори на дневните и резидентните услуги за възрастни в Бургас.

Вторият планува създаване на координационен център за 24/7-часова грижа за възрастни хора – ползватели на обществената услуга или трудноподвижни и самотно живеещи възрастни жители.

За задачата общинските съветници утвърдиха да се отделят средства в размер на близо 40 000 лв..

Проектът, наименуван " Предоставяне на здравни услуги посредством телемедицина на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни жители, консуматори на социалните  услуги в община Бургас “, беше подсилен с цялостно болшинство от 42 гласа.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР