Падането на забраната за внос от Украйна може да има

...
</TD
>Падането на забраната за внос от Украйна може да има
Коментари Харесай

Икономист: Към момента излиза по-евтино да се взимат кредити в левове

Падането на възбраната за импорт от Украйна може да има антиинфлационен резултат, споделя Румен Гълъбинов

" България продължава лека бавно да върви по пътя си към еврозоната. Последната стъпка, която се случи е, че страната ни се причисли към евросистемата на държавните скъпи бумаги. Ценните бумаги на Българска народна банка към този момент се водят и по регистрите на ЕЦБ. Това е огромна техническа крачка към еврозоната. В същото време стартира и разяснителна акция на Европейска комисия в България с доста добре направени аудио-визулни материали, които изясняват съществени неща ", сподели пред businessnovinite.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Според него паралелно с влизането в еврозоната ние вървим и към влизане в Шенген, което ще ни донесе политически и стопански изгоди от свободно придвижване и други сходни. Няма по какъв начин да взелем в еврозоната, в случай че не сме влезнали в Шенген. Понякога, както при Хърватия, това се случва по едно и също време, изясни той. 

" Европейска комисия има таргет за реализиране на 3-процентна инфлация до края на годината. В момента инфлацията там е 5%. Смята се, че ще се реализиран мечтаните 3% и по тази причина ЕЦБ разгласи, че няма да има повече повдигания на лихвите. Но в случай че видят, че няма да съумеят да стигнат 3-те %, е допустимо да има още повдигания на лихвите ", сподели Гълъбинов. 

Експертът коментира в детайли потребителските права във всички насоки

Лихвите у нас също ще се подвигат и това е естествен развой. Тук има една специфичност на лихвите по заемите - лихвите по заеми в лв., порастват доста по-бавно от тези в евро. Това значи, че все още излиза по-евтино да се взимат заеми в левове, добави специалистът.

Според него рухването на възбраната за импорт на зърно и слънчоглед от Украйна може да има антиинфлационен резултат. Когато има задоволително артикули, то продуктите, които се вършат от тях не нарастват.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР