От 20.30 часа на площад Съединение се проведе вечерна проверка

...
</TD
>От 20.30 часа на площад Съединение се проведе вечерна проверка
Коментари Харесай

В Пловдив се проведе тържествена проверка за 138 г. от Съединението на България

От 20.30 часа на площад " Съединение " се организира вечерна инспекция във връзка 138-та годишнина от Съединението на България и празник на град Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Тя стартира с едноминутно безмълвие в памет на жертвите от наводненията в Югоизточна България. На събитието участваха президентът, ръководителят на Народното събрание, кметът на града под тепетата, публични лица и жители.

Денят стартира с признателен молебен. Той бе отслужен от митрополит Николай в катедралния храм " Успение Богородично ".

За празничното свещенодействие пристигнаха десетки миряни. Сред тях бяха кметът и ръководителят на Общинския съвет, министърът на културата, регионалният шеф, командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции генерал-майор Явор Матеев, народни представители, районни кметове и общински съветници.

След молебена беше отдадена респект и на Гаврил Кръстевич, основен шеф на Източна Румелия със столица Пловдив от Освобождението през 1978 година до Съединението на България през 1885 година Венци и цветя бяха положени пред неговия  паметник, повдигнат преди към две години в  двора на катедралния храм.

С цветя бе украсен и барелефъг на майор Райчо Петров на площад " Римски стадион ". Той е единствената жертва на 6 септември 1885 година, само че и до през днешния ден в паметта на всеки пловдивчанин е закодиран споменът за " капитан Райчо ".

Десетки хора на духа и културата се събраха тъкмо в 12,00 часа по обяд в зала " Съединение " на Историческия музей, където кметът и ръководителят на Общинския съвет отличиха музиканта Огнян Видев и артиста Стоян Сърданов с най-високата премия на общината  –   " Почетен жител на Пловдив ". Двамата актьори получиха поздравления от министър и заместник-кметът по просвета на общината Пламен Панов, които неразделно участваха във всички събития в празничния ден.   

" Както преди 138 години, когато направихме Съединението, по този начин и в този момент Пловдив е знак на приемливост и съгласие. В нашия град живеят положителни хора и се почитаме, без значение от етнос или вяра. Така е било и ще бъде. Само посредством единност можем да реализираме фантазиите си. Това е заветът на Съединението ", разяснява Димитров.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР