Остават няколко дни до крайния срок, 31 октомври (понеделник), в

...
</TD
>Остават няколко дни до крайния срок, 31 октомври (понеделник), в
Коментари Харесай

Двама критици очакват новите книги от бургаски автори, срокът е до 31 октомври

Остават няколко дни до крайния период, 31 октомври (понеделник), в който бургаските създатели могат да изпращат творбите си за присъединяване в обичайния Годишен обзор на литературната продукция. Той се организира в навечерието на празника на града – Никулден.

Бургаски създатели, издали книги в интервала ноември 2021 - октомври 2022 година, искащи да вземат участие в Годишния обзор на литературната продукция, могат да изпратят по 1 брой от своите книги до критиците: проф. Кирил Топалов за прозаичност и доцент Юлиан Жилиев за лирика. По-подробна информация могат да получат в Дом на писателя Бургас, Кафе с подпис, ул. " Вола “ 1, или в отдел " Култура “ на ул. " Шейново “24, ет. 3, тел. 056 827 085.

Традиционният Годишен обзор на литературната продукция на бургаски създатели, проведен от Сдружение " Бургаска писателска общественост “ и Община Бургас, ще се състои на 2.12.2022 година в Дом на писателя на ул. " Вола “ 1. Той ще бъде открит в 10.00 часа с отчет за прозата, показан от проф. Кирил Топалов – учител възрожденска литература в СУ " Св. Климент Охридски “, а от 14.00 часа отчет за поезията ще изнесе доцент Юлиан Жилиев, книжовен критик и учител по българска литература в Технически университет София. След привършване на експозетата, публиката ще може да сложи въпроси пред критиците и да се пристъпи към полемика и разисквания по отчетите.

Финалът на литературната година е церемонията по връчване на Годишните литературни награди на Община Бургас. Тя ще стартира от 18.00 часа във фоайето на Държавна опера Бургас. Наградите са плакет " Христо Фотев “ за лирика и плакет " Петко Росен “ за прозаичност.

Ще бъдат връчени и две национални награди на Община Бургас - плакет " Пегас “ в региона на поезията, белетристиката и литературна рецензия през актуалната година и огромната премия - пластиката " Златен пегас “, която е за създатели с принос в националния книжовен живот.

Първият плакет " Пегас “ е получен през 1993 година от Керана Ангелова – за прозаичност, а на идната 1994 година Христо Фотев става първият притежател на оценката " Златен пегас “.

Статуетката и плакетите са направени от художника Ненчо Русев и са съпроводени с диплом и парична награда. Наградите се връчват от кмета на Бургас Димитър Николов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР