Основаните на контакт с природата терапии могат да играят важна

...
</TD
>Основаните на контакт с природата терапии могат да играят важна
Коментари Харесай

МУ Пловдив е ключов партньор в проект, изследващ основани на контакт с природата терапии

Основаните на контакт с природата лечения могат да играят значима роля при оправянето с проблемите на физическото и психологично здраве, само че е належащо да знаем повече за изгодите и провокациите, свързани с тях. Медицински университет – Пловдив е доказан като основен сътрудник в нов 4-годишен проучвателен план с европейско финансиране, който ще помогне за обогатяване на познанията в тази област.

Проектът RESONATE (Building individual and community RESilience thrOugh NATurE-based therapies) е с финансиране от европейската стратегия Хоризонт Европа и UK Research & Innovation на стойност Евро 6.3 милиона (безвъзмездно финансиране за Медицински университет – Пловдив в размер на Евро 296 000).

Мултидисциплинарният проучвателен екип от страна на Медицински университет – Пловдив ще се управлява от доцент доктор Ангел Джамбов, дмн и включва проф. Донка Димитрова, дм; проф. доктор Мариана Мурджева, дм, мзм; доцент доктор Таня Денева, дм; гл. ас. доктор Йордан Калчев, дм; доктор урб. Ангел Буров; гл. ас. доктор Деляна Давчева, дм.

Нарастват доказателствата, че прекарването на време в естествени и полуестествени места като градски паркове, гори, планини, реки и плажове може да понижи риска на хората от разнообразни здравословни и обществени проблеми, в това число сърдечни болести, диабет, стрес, меланхолия и самотност, както и да подкрепи създаване на резистентност при оправянето с ежедневните и дълготрайни житейски провокации. В света се практикуват доста относително дребни по мащаб " учредени на контакт с природата лечения “, с цел да поддържат хората с тези и други положения посредством достъп до природата за подобаване на тяхното здраве и благоденствие. Въпреки това се знае малко за общата им успеваемост или какъв брой желателно или осъществимо е учредените на контакт с природата лечения да станат по-масови и допустими както за пациентите, по този начин и за здравните експерти, като в същото време се регистрира вероятното влияние върху сензитивната естествена среда.

RESONATE ще изследва тези проблеми с обзор на интервенциите в международен мащаб и ще организира в разнообразни европейски страни 9 задълбочени изследвания, включващи учредени на контакт с природата лечения. Три дейности за обществени нововъведения ще разработят центрове за резистентност, фокусирани върху общността и учредени на контакт с природата, с цел да показват най-хубавите практики за мащабиране и разширение на сполучливите интервенции. Сред съвещателния ръб на плана ще бъдат специалисти, провеждащи учредени на контакт с природата лечения в Америка, Австралия и Канада.

Според доцент доктор Ангел Джамбов, дмн, " знаем, че природата може да бъде от изгода за здравето и благополучието на хората, само че остава предизвикателство превръщането на това познание в характерни лечения, които са приети и подкрепени от лекари, здравни експерти и системи за опазване на здравето и обществени грижи и признати от локалните общности и притежателите на земя. Провеждайки измежду поданици на Пловдив едно от основните изследвания в този план и събирайки данни за психическа резистентност, психологично здраве и действие на имунната система, наред с други биомаркери, Медицински университет – Пловдив ще даде неповторима визия за резултата от контакта с природата, по-специално зелените пространства, върху здравето.

Проектът RESONATE стартира през месец юни 2023 и ще продължи до месец май 2027 и ще употребява резултатите от проучването, с цел да изготви набор от управления за учредена на контакт с природата терапия, с отворен достъп за разнообразни заинтригувани страни, практици и политици.

Тези управления ще оказват помощ на локалните общности да решат дали въвеждането на учредени на контакт с природата лечения в техния регион е уместно за тях и в случай че е по този начин, ще дават пътна карта за това по какъв начин най-добре да се подсигурява, че интервенциите са допустимо най-приемливи и ефикасни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР