Още от ранни зори Баба Марта, и внуците й, Пижо

...
</TD
>Още от ранни зори Баба Марта, и внуците й, Пижо
Коментари Харесай

Баба Марта закичи с мартеници жителите на няколко русенски общини

Още от ранни зори Баба Марта, и внуците й, Пижо и Пенда започнаха да закичват с мартеници най-ранобудните поданици от обитаемоте места на община Ценово. Украсата в бели и червени цветове, свързани със знаците на пролетта, ускоряваха внушението за събуждащата се за нов живот природа.

В общинския център Ценово обикаляха освен наследниците на Баба Марта. Всички на драго сърце се спираха, снимаха се и вземаха подарените мартеници от симпатичните Пижо и Пенда.

Двамата известни герои от националните предания обиколиха всички институции и закичиха чиновниците с ръчно направени мартеници. Пижо и Пенда бяха посрещнати с доста аплодисменти и се трансфораха в най-очакваните посетители за възпитаниците на детската градина. Малките палавници получиха червено-бели знаци на пролетта, плетени на една кука от естествени материали. Децата с интерес изслушаха легендата за мартеницата. Мартениците бяха направени от членовете на пенсионерски клуб " Млади сърца “.

Група от възпитаници от локалното учебно заведение също се оказаха мечтани посетители в институциите. Момчетата и девойките подаряха и сувенири, свързани с пролетта. В първия ден на първия пролетен месец посетители на Ценово бяха възпитаници от учебното заведение в Долна Студена, които също бяха изработили пролетни сувенири.

На дълъг път още преди да се е съмнало се насочи и Баба Марта в Караманово. В облика на положителната, радостна и засмяна бабичка се беше преобразила секретарят на локалното читалище Петя Герасимова. Преди началото на часовете тя събра и раздаде мартеници ва учениците. След това тя не пропусна да отвори вратите на кметството и да закичи чиновници и клиенти. Настъпващият пролетен лъх се усети най-осезателно измежду палавниците от детската градина. Те изнесоха същински театър от стихове и песни, отдадени на пролетта.

Повече от 400 мартеници бяха направени от деятели на читалището в Новград. На 1 март обаче най-щастливи се оказаха възрастните и самотни хора към обществения патронаж, които получиха като подарък достоверна мартеничка. Читалищни дейци посетиха детската градина, учебното заведение и кметството, където подариха червено-бели знаци на събуждащата се от зимен сън природа.

Баба Марта не пропусна да озари с пролетното си въодушевление и дребните обитаеми места като Джулюница, Кривина, Белцов и Пиперково.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР