Омбудсманът на Пловдив - инж. представи своя отчет на дейността

...
</TD
>Омбудсманът на Пловдив - инж. представи своя отчет на дейността
Коментари Харесай

Съученик тормози момиче с ТЕЛК в училище в Пловдив, родителите се хванаха за гушите

Омбудсманът на Пловдив - инж. показа своя доклад на активността си като Обществен медиатор на територията на община Пловдив през миналата 2023 година. Ето един от най-сложните проблеми, постъпили в институцията:

Предаден ни като спор сред две деца беше мотив един от родителите да посети нашата приемна. Деликатната обстановка е била изострена сега, в който неговото дете е било диагностицирано с диабет и то към този момент има решение на ТЕЛК. Родителят е персонален помощник на своето дете.

Той ни описа за поредност от обстоятелства и условия, които могат да се смятат като тормоз от страна на един от съучениците към тяхното. Информацията включваше обидни намеци, в това число и за това, че тази болест носи гибел, че фамилията й е оскъдно, че тя носи износени остарели облекла, в това число заличаване на персонални движимости в учебно заведение, закани през приложението Viber, притеснителни дейности при посещаване на тоалетната.

Последствията от всичко това бяха, че детето се е свило и станало необщително, престанало е да посещава учебната тоалетна и се е криело от всички, а когато се е налагало да приема глюкозна таблетка, е изпитвало боязън, че другите съученици ще му се подиграват.

Беше ни предадено, че са водени многократни диалози с шефа на учебното заведение, психолога, педагогическия консултант, класния началник и родителите на другото дете. След една от тези срещи родителите на другото дете са заплашили със съд нашия жалбоподател заради психическите офанзиви, които съгласно тях се предприемали и отправените голословни обвинявания. По-късно спорът прераства към този момент и сред родителите, които стартират да сипят взаимни обвинявания. Отчаяният родител към оня миг не усещаше поддръжката на управлението на учебното заведение.

Във връзка с описаните събития от наша страна бяха извършени в нашата приемна обособени срещи с родителите на другото дете и с шефа, психолога и класния началник на учебното заведение, както и още една среща с жалбоподателите, които като времетраене бяха много дълги. Явно имаше какво да се разиска още и да се доизкаже от всички страни.

Към днешна дата спорът, сякаш има добра развръзка, тъй като след тези извършени срещи и разискване на разнообразни разновидности за удобен излаз и за двете деца, в последна сметка жалбоподателите взеха решение да реалокират детето си в прилежащ клас, опция, която те в началото отхвърляха при началните ни контакти.

В благодарствено писмо към нас те ни описаха първия образователен ден на детето им, като то е било посрещнато с балони и специфични игри в негова чест. Детето се чувствало доста добре, терзанията му са изчезнали, научило е ново хоро и към този момент има нови другари.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР