Октомври е месецът, в който честваме българското вино и вината

...
</TD
>Октомври е месецът, в който честваме българското вино и вината
Коментари Харесай

В Пловдив предстои събитие, неподходящо за лица под 18 години

Октомври е месецът, в който честваме българското вино и виновността от локални сортове. От 5 години честваме “Международен ден на мавруда " на 26-ти октомври, а календарът с винени събития през целия месец е изпълнен с дегустации във винени питейни заведения и магазини, винени вечери в заведения за хранене в цялата страна и чужбина, промоции в онлайн магазини, мастър класове.

За трета година екипът на Българска асоциация на винените експерти провеждат най-мащабната и значима демонстрация, отдадена на идеята, а точно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 огромни града на страната.

След Велико Търново, Варна и София, ред е на Пловдив да посрещне последния за годината фестивал Urban Wine Fest - Plovdiv 2024. Събитието ще се организира на 25 и 26 октомври на фестивалното пространство над подлеза на ул. " Гладстон ".

В центъра на града под тепетата и тази година ще бъдат построени фестивалните шатри на Urban Wine Fest - Plovdiv 2024, които ще приютят винените питейни заведения, кулинарни кътове и каравани, а музикалната стратегия ще бъде по-празнична отвсякога. Селекцията от 15 локални сорта, показани в другата стилистика на 38 виновност от 38 разнообразни винарски мазета, ще бъде разполагаем за винени дегустации, вино на чаша, бутилки за консумация на място или за у дома, а винените специалисти от БАВП ще показват виновността по забавен и трогателен метод.

По традиция, фестивалът ще открием с неповторимият и трогателен празничен музикален привет от Пловдивския духов оркестър, а Квартет Гърбачев ще ни радва със своята джаз музика и двете вечери. През останалото време DJ Manev, който поддържа фестивала към този момент трета година, ще ни накара да танцуваме с чаша вино в ръка.

Фокус на събитието ще са виновност от ендемични сортове като мавруд, необятна мелнишка лоза, червен мискет или такива, основани от български учени, като рубин, Кайлъшки мискет, Гергана, Мелник 55, Сандански мискет и други. Балканските сортове като димят и гъмза, които се срещат и в други прилежащи страни под разнообразни имена и които са намерили своя тероар в България, също ще бъдат основни герои. Основната цел на тази самодейност е да опознаем благосъстоянието на българските виновност от локални сортове, техните достолепия и неповторимост.

Символично отдадена на един от емблематичните за страната ни сортове грозде - Мавруд, самодейността " Международен ден на мавруда " към този момент пета година съумява да сплоти винени експерти, търговци и туристически бизнеси в България към идеята да създадем българските сортове по-разпознаваеми, българското вино желано от локалните и туристите и по-популярно отвън границите на страната.

Идеолог и уредник на самодейността " Международен ден на мавруда " е Българска асоциация на винените експерти, която сплотява специалисти във всяка сфера на винения бизнес - енолози и притежатели на мазета, винени търговци, маркетинг експерти, винен туризъм, износ.

26 октомври - " Международния ден на мавруда " към този момент участва в международните календари на празници, отдадени на винени сортове. Именно локалните сортове са тези, които оформят присъщото лице на всяка винарска страна, те построяват характерността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за сполучливото му нагалане на международната винена карта.

Фестивалът е без вход, а винените дегустация и консумация на виновност и храна ще се заплаща на място. За по-голям комфорт и наслаждение, донесете обичаната си дегустационна винена чаша или използвайте опцията да ползвате чаша против депозит на място.

" Международният ден на мавруда " е самодейност на Българската асоциация на винените експерти и се организира под патронажа на Министъра на туризма, с формалната поддръжка на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието е част от събитийния календар на Пловдив и се финансира от годишната стратегия за развиване на туризма в Община Пловдив за 2024 година

Събитието не е уместно за лица под 18 години! Организаторите молят за умерена и виновна консумация и предизвестяват, че по време на събитието ще има фото- и видеозаснемане.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР