Около 300 ученици и студенти от Бургас дойдоха на среща

...
</TD
>Около 300 ученици и студенти от Бургас дойдоха на среща
Коментари Харесай

Още технологични компании гледат към Бургас

Около 300 възпитаници и студенти от Бургас пристигнаха на среща с работодатели от високотехнологичния бранш, която се организира в Конгресния център. Много от тях са от първия випуск, завършващ тази година неповторимата за страната Професионална гимназия за компютърно програмиране и нововъведения. Община Бургас сътвори това учебно заведение преди тъкмо 5 години.

Днешното събитие откриха кметът и ръководителят на AIBEST господин Илия Кръстев. Те приканиха младежите да изберат българските компании и да останат да работят и живеят тук.

Бургас е първа спирка от националното роудшоу " Пътят към твоя триумф “ на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Организацията сплотява някои от най-големите български и интернационалните компании в областта на изнесените бизнес услуги и технологиите. Днес тя докара в Бургас 18 от тях. Мениджърите им обясниха най-подробно на младежите какво търсят и какво оферират.

Гостуването на AIBEST в Бургас стартира с кръгла маса, на която бяха дискутирани факторите и ограниченията, които би трябвало да бъдат взети на локално равнище за привличането на нови вложения и основаването на още по-благоприятна бизнес среда за развиване на бранша.

" Преди няколко години в Бургас работеха 250 души от вашия бранш. Днес тук оперират над 40 компании с над 2000 чиновници. Това се случи с помощта на общите ни старания. Вие сте значими за Бургас и ние ще продължим да ви оказваме помощ – при подготовката на фрагменти, което е най-важното, само че и по всички други способи. България е прелестна страна, само че не може всичко да се случва в София. Децентрализацията би трябвало да продължи. По време на коронавирус изолацията по натурален метод се развиха хоум офис процесите. Сега доста хора работят от Бургас за компании отвън града и страната. Тук пристигнаха и останаха доста ИТ експерти от Украйна, Русия и Беларус. Всичко това демонстрира по-голям и недорасъл капацитет на Бургас, върху който би трябвало да продължим да работим дружно! “, сподели кметът Николов.

Той употребява момента, с цел да предложения гостуващите компании да вземат участие със своите чиновници в първото издание на първия по рода си у нас Фестивал за цифрови номади, фрийленсъри и ИТ експерти Remotion Fest Burgas, който ще се организира през юни.

" Бургас е Общината, с която работим най-добре и елементарно през последните години. Няма случай да не са подкрепили наша концепция и искане. Отлично споделяме и с локалните университети и учебни заведения. Развитието на местни екосистеми отвън София е значимо и ние ще продължим да влагаме в тях. Сигурен съм, че ще продължим да срещаме тук поддръжка в тази посока. Бургас има още по-големи благоприятни условия да притегля млади самодейни хора. “, добави Илия Кръстев.

В предварителната среща с работодателите участваха още проф. Милен Балтов – ректор на БСУ, проф. Сотир Сотиров – зам.-ректор на университета " Проф. доктор Асен Златаров “, Димитрина Тодорова – шеф на Професионална гимназия за компютърно програмиране и нововъведения, Милена Андонова – шеф на ППМГ " Акад. Никола Обрешков ", Станислава Димитрова от Департамента по търговия към Посолството на Съединени американски щати у нас.

*
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР