Официално беше открита обновената сграда на Народно читалище Никола Вапцаров

...
</TD
>Официално беше открита обновената сграда на Народно читалище Никола Вапцаров
Коментари Харесай

С нова визия и облик емблематична сграда в Благоевград е готова да посрещне първите си артисти и зрители

Официално беше открита обновената постройка на Народно читалище " Никола Вапцаров – 1866 “ и Камерна опера – Благоевград, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

По време на конференция инж. Светла Захариева, заместник-кметът по строителство, екология и европроекти сподели, че това е последният сполучливо завършен план по програмата " Региони в напредък “.

Експертът Светослава Миткова пък показа елементи, по отношение на осъществяването на плана и постигнатите резултати. От думите ѝ стана ясно, че общата стойност на плана " Ремонт, възобновяване и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в постройката “ е 2 898 583.80 лв., от които 1 650 077.50 лв. безплатна финансова помощ, 1 145 150.00 лв. финансов инструмент и 103 356.30 лв. съфинансиране от Община Благоевград.

Непосредствено след конференция се състоя и Официална гала по " Откриване на обект " по план: " Ремонт, възобновяване и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в постройката на Камерна опера и Народно читалище " Н. Й. Вапцаров - 1866 " - Благоевград “, по Процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ BG16RFOP001-

1.001-039 " Изпълнение на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020 ", Инвестиционен приоритет " Социална инфраструктура ", група действия " Културна инфраструктура “, Приоритетна ос 1 " Устойчиво и интегрирано градско развиване “ по Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020 година “

Заместник-кметът по просвета, спорт и туризъм в Община Благоевград Станислав Кимчев сподели по време на церемонията, че ремонтът на постройката е бил нужен, защото досегашните условия, доста са ограничавали опциите за работа на чиновниците и артистите в постройката на операта и читалището.

" В резултат на ремонта бяха въведени ограничения за енергийна успеваемост, актуализирана и осъвременена е залата за феновете, както и репетиционните зали и други пространства. Осигурен е достъп до постройката за хора в неравностойно състояние, с което тя към този момент от ден на ден дава отговор на актуалните условия за посещаване на културни събития “, сподели още Кимчев.

Тържествен водосвет отслужиха отец Петър и отец Шавулев от храм " Въведение Богородично “ – Благоевград.

Отец Шавулев сподели, че от църквата се присъединяват към насладата на всички, по отношение на това положително начинание. " С наслада ви предаваме благословията на нашия митрополит дядо Серафим и на цялото свещенство на духовна околия Благоевград. Бъдете живи и здрави “, прибави свещеникът.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР