Общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд Пловдив през

...
</TD
>Общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд Пловдив през
Коментари Харесай

Съдиите от Окръжен съд Пловдив са разгледали 8388 дела през 2023 г.

Общият брой на постъпилите каузи в Окръжен съд Пловдив през 2023 година е 6 931, на прегледаните е 8 388, а на свършените - 6 906 каузи, като 81 % от всички каузи са завършили в период до 3 месеца от образуването им. Налице е нарастване с 5 % на делата, свършени в 3-месечния период, спрямо предходния регистриран интервал.

Действителната натовареност на съдиите по индикатора – прегледани каузи на месец от арбитър през миналата година е 12,90, а по индикатора – свършени каузи е 10,62 каузи, всеки арбитър е получил приблизително по 10.66 каузи месечно.

Данните бяха изнесени от ръководителя на Окръжен съд Пловдив Розалия Шейтанова в отчетния отчет за 2023 година по време на общо заседание на съдиите, извършено присъствено и посредством видеоконферентна връзка. В работата му участваха и ръководители на районните съдилища в региона на Окръжен съд – Пловдив.

През 2023 година е налице нарастване на размера правораздавателна активност спрямо миналата година, като постъпилите каузи са с 400 повече, делата за разглеждане са се нараснали с 69, а свършените каузи - с 44. Разгледани са 419 претенции за използване на СРС, като по 345 са издадени разпоредби за потребление на СРС.

Действителната натовареност на съдиите остава висока през отчетния интервал, тя е доста над междинните равнища за окръжните съдилища в страната, висока е натовареността и на районните съдии от съдилищата в Пловдив, Асеновград, Карлово и Първомай.

Сериозен растеж в размера работа на районно равнище, което се отразява и на натовареността на съдиите, се регистрира в районните съдилища в Карлово и Първомай.

През 2023 година 6-ма съдии и 20 правосъдни чиновници от Окръжен съд – Пловдив са нараснали в сан.

В годишния отчет е обърнато внимание на усложненията, провокирани от незаемането на щатове за съдии, заради забавянето при оповестяване и привършване на състезания за заемане на свободните длъжности. През отчетния интервал съдът е работил с понижен състав на съдиите, което е обезщетено отчасти с командироване на съдии от различен съд.

Акцент в отчета беше подложен и на проблемите, свързани със сградния фонд, като тези проблеми бяха посочени като най-съществени и във връзка с районните съдилища от правосъдния регион на Окръжен съд – Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР