Общинският съветник Боян Дяков от Консервативна България“ (новото име на

...
</TD
>Общинският съветник Боян Дяков от Консервативна България“ (новото име на
Коментари Харесай

Общински съветници предлагат промени в Наредбата за преместваемите обекти

Общинският консултант Боян Дяков от " Консервативна България “ (новото име на партия НФСБ) внесе докладна бележка с оферти за промени и допълнения във импортирания на 9 януари план за промени в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи действия и детайлите на градското обзавеждане на територията на община Бургас.

Вносителите – общинските съветници от " Консервативна България “ и техни сътрудници от Българска социалистическа партия, СЕК и " Възраждане “, оферират схемите за слагане на преместваеми обекти със надлежно отразяване и актуализиране на информацията за свободните позиции и периода на годност на към този момент заетите да се разгласяват на формалната интернет страница на Община Бургас, с което ще се реализира по-голяма гласност и бистрота, както на местата за слагане на  преместваеми обекти, по този начин и на свободните позиции и периода на годност на към този момент заетите.

Вносителите оферират свободните позиции, за които в границите на два поредни месеца не са постъпили заявки, да се заличат в схемата.

Друго предложение е, едно физическо или юридическо лице да има право да употребява не повече от един преместваем обект на територията на съответната териториална дирекция, като се изключи преместваеми обекти, които са  кратковременни; ситуирани в частни парцели или в парцели, обект на концесионни или приравнени на тях наемни контракти. Целта е да се обезпечи условия за действителна конкуренция и попречване на определяне на монополно или господстващо състояние в една териториална дирекция при слагането на преместваеми обекти.

Предлага се и опция заявките, както и приложенията към тях, нужни за слагане на преместваеми обекти, да могат да се подават и по електронен път, в случай че лицето има електронен автограф. Това би осигурило по-голяма експедитивност на административното произвеждане.

В случаите, когато е подадено повече от едно заявление за слагане на преместваем обект на избрана позиция, се предлага комисията по член 6, с болшинство повече от половината от общия брой на членовете си да приема стимулирано предложение до съответния шеф на Дирекция " Център за административни услуги “ при Община Бургас кое заявление да почете и да издаде позволение при изискванията и по реда на член 8.

Към момента е налице празнина в Наредбата по отношение на изискванията и реда за установяване на позиция за преместваем обект при съществуване на повече от едно подадено заявление, което съгласно вносителите постанова това допълнение.

" Сега при подаване на заявление за слагане на преместваем обект от повече от един претендент за избрана позиция, за спечелил същата се приема заявителят, подал първи по ред своите документи. Подобен метод обаче не е регламентиран в настоящите разпореждания на Наредбата. Нещо повече – съществуващото състояние основава напрежение сред заявителите и длъжностните лица, приемащи заявките за слагане на преместваем обект на избрана позиция и поражда основателни подозрения за вероятни корупционни практики “ - разясняват общинските съветници, подписали докладната бележка.

Те не споделят оферти вид за разрешаване на съществуващия проблем чрез въвеждане на търг с наддаване за размер на заплащаната наемна цена, тъй като в тази ситуация се заплащат такси с тъкмо избран размер, според член 9 от Наредбата. След като съдът онмени досегашния член 7, остава неупотребим и разновидността с конкурс за " спомагателни вложения за благоустрояване ".

Вместо това вносителите оферират при две и повече заявки за една и съща позиция за слагане на преместваем обект комисията по член 6 от Наредбата да одобри стимулирано предложение с гласовете на повече от половината от членовете си до съответния шеф на Дирекция " Център за административни услуги “ при Община Бургас кое заявление да почете и да издаде позволение при изискванията и по реда на член 8 от Наредбата.

" С въвеждането на стимулирано предложение, признато с повече от половината от гласовете на членуващите в комисията, ще се обезпечи обективно и независимо разглеждане на подадените заявки, като окончателното решение на кого да бъде издадено позволение за слагане на преместваем обект остава в пълномощията на съответния шеф на Дирекция " Център за административни услуги “ при Община Бургас “ – акцентират в претекстовете си вносителите Боян Дяков, Ивайло Русинов, Костадин Андонов, Стоян Коляров, Васил Иванов, Росен Топкаров, Красимир Калудов и Диян Георгиев.

Припомняме, че все още разпределянето на преместваемите обекти в Бургас се случва на правилото " първи по време, първи по право “, което разбуни духовете в морския град, откакто се оказа, че емблематичният павилион " Гъбката “ на входа на морската градина няма да може да остане на това място.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР