Общинският съвет на Пловдив ще обсъжда на предстоящото си заседание

...
</TD
>Общинският съвет на Пловдив ще обсъжда на предстоящото си заседание
Коментари Харесай

В Пловдив решават за бъдещето на Панаира

Общинският съвет на Пловдив ще разисква на идното си съвещание на 24 ноември позицията на локалната власт за увеличението на капитала на сдружението " Пълдин туринвест " АД. В предлагането на кмета категорично се акцентира, че свикването на изключително общо заседание на акционерите в същия ден е в нарушаване на Търговския закон, тъй като не е спазена императивната наредба за едномесечен период сред изпращането на поканата за ИОСА и провеждането на събранието, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Поканата за привикване на ИОСА е постъпила на 16 ноември 2022 година, а самото то е планувано за 24.11.2022 година, с аварийна дата 12.12.2022 година От градската администрация декларират, че е налице нарушение на императивната наредба на чл.223/5/ Търговски закон, изискваща приключването на период от 1 месец сред изпращането на поканата и датата на ИОСА.

" В съответната догадка този период не е спазен. Независимо, че в устава на сдружението е планувано, че свикването на ИОСА може да се извърши и с писмена покана, т.е. по реда на ал.З, а не на ал.5 - посредством издание на поканата в ТР, твърдим, че срокът сред изпращането на поканата и датата на ИОСА не може да бъде по-малко от 1 месец. В този смисъл е и откритата правосъдна процедура. 

Предвид на гореизложеното, обръщаме внимание на уважаемите общински съветници, че е нарушена процедурата по привикване на ИОСА, като не е спазен императивно избрания период от 1 месец, считано от датата на изпращане на поканата до датата на осъществяване на ИОСА.

Предвид установеното нарушаване, ИОСА не следва да бъде провеждано. В този ред на мисли подчертаваме на обстоятелството на нарушената процедура по привикване па ИОСА, което би могло до докара до взимане на решение на ИОСА в несъгласие с устава и императивните правила на закона " - се споделя в предлагането на кмета. 

Община Пловдив има 25% от капитала на " Пълдин туринвест " АД и  нейн представител в общото заседание на акционерите е общинският консултант Ясен Михайлов. Постоянният представител би трябвало да бъде категорично акредитиран от Общинския съвет за метода на гласоподаване по проекто-решенията, включени в дневния ред на ИОСА на 24.11.2022 година

На изключителното ОСА ще се разисква увеличението на капитала на дружеството от 177 984 899 лева на 194 299 299 лева Това ще стане посредством издаване на нови 16 314 400 броя елементарни налични поименни акции с право на глас в общото заседание на акционерите. Всяка акция е с номинална и емисионна стойност на всяка една от по 1 /един/ лев. Условието е новите акции да се запишат от несъмнено лице, а точно Община Варна. 

Другата значима точка в ИОСА е предлагането да отпадне преимуществото на акционерите да придобият част от новите акции, която подхожда на каузи им в капитала преди нарастването по аргументи, изложени в отчет на Съвета на шефовете на " Пълдин туринвест " АД.

За да се случи всичко това, изключителното заседание би трябвало да промени и устава на сдружението. Една от позициите тук планува акционерите да се разпореждат с акциите си в интерес на различен акционер без ограничавания.

В изменението е записано: " Разпореждането с акции, в интерес на трети лица, които не са акционери, се прави, както следва: всеки акционер следва да предложи документално първо на различен акционер акциите, които има желание да трансферира, при същите условия на предписание, контрактувани с трети лица, и може да се разпореди с гях на трети лица, които не са акционери, единствено и само, в случай че различен акционер в предоставения документално период, който не може да бъде по-малък от 14 (четиринадесет) работни дни, категорично документално откаже да ги одобри.

Разпоредителни покупко-продажби във всички останали случаи могат да бъдат осъществявани единствено след решение за това на общото заседание на акционерите, взето с болшинство от 2/3 от вписания в комерсиалния указател капитал. ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР