Общинските съветници от групата на “Съединени за Пловдив в следващия

...
</TD
>Общинските съветници от групата на “Съединени за Пловдив в следващия
Коментари Харесай

Съединени за Пловдив: Ще предложим нова наредба, регулираща достъпа, движението и паркирането на автомобили в Стария град

Общинските съветници от групата на “Съединени за Пловдив " в идващия Общински съвет ще изготвят разпоредба, с която да се вкара специфична регулация за достъп до Стария град и придвижване и паркиране на коли в архитектурния резерват. Текстовете в документа ще бъдат създадени взаимно от специалисти на обединението и представители на бизнеса и живущите в Стария град, стана ясно на среща, проведена по самодейност на хотелиерите и ресторантьорите там.

От страна на “Съединени за Пловдив " на срещата участваха претендентът за кмет на града, претендентът за кмет на регион Централен и претендентът за общински консултант Румяна Толова.

“Тук не сме привикнали да чакаме помощ от институциите, желаеме просто да не ни се пречи ", показа шефът на един от хотелите.

Според сътрудниците му бариери на входовете на историческата зона би трябвало да има наложително, само че режимът за достъп вътре би трябвало да бъде комфортен както за живеещите там, по този начин и за бизнеса.

“Ако хотелите и заведенията за хранене в зоната са недостъпни за клиентите, те банкрутират, а Старият град последователно стартира да наподобява празен и запустял. Не е обикновено тази най-романтична и красива част от града ни, поради която хиляди туристи пътуват до България и до Пловдив, да предлага на гостите си единствено фасади и калдъръми. Да, архитектурата е красива и под закрилата на ЮНЕСКО, само че откакто се разходят, хората желаят да поседнат, да се насладят на гледката, да изпият едно кафе или да вечерят ", споделя притежателят на известен ресторант.

Според представителите на дребния бизнес, сега от тогавашните десетки кафета и заведения за хранене са останали да работят 4-5. И те също имат компликации, тъй като Капана се оформи като привлекателен център точно със скупчването на голям брой заведения, а е доста по-лесно наличен пешком и с коли.

Сериозен проблем е сложното паркиране в Стария град. Улиците са тесни, тротоарите и каменните настилки са в неприятно положение, а след ремонт постоянно са непроходими. “Сами ремонтираме улиците, с цел да има достъп до заведенията ни ", споделят хората.

През последните две години в Стария град бяха обособени два паркинга за към 150 коли, само че те стояха празни, тъй като достъпът през бариерите е мощно стеснен по сегашните общински наредби и през днешния ден към този момент са затворени. Собствениците на хотели, заведения за хранене и магазини в Стария град желаят да няма паркирани коли по калдъръмените улиците, а благодарение на Общината да се намерят още свободни или краткотрайно незастроени терени и те да се обособят като паркинги, за които притежателите на коли да заплащат най-малък наем.

“Бизнесът желае изясненост и предвидимост. Не може всяка последваща администрация да трансформира решенията на предходната и да не се преценява с вложенията, които в това време сме създали, изпълнявайки всички нормативни условия. Имаме потребност и от съответни решения, съобразени с общия ни интерес на жители и предприемачи в Пловдив. Старият град е лицето на Пловдив пред света, в случай че наподобява добре, то е тъй като ние се грижим за улици, фасади и озеленяване ", единомислещи са представителите на бизнеса.

За претендентите на коалиция “Съединени за Пловдив " гласувайте с номер 68 в бюлетините.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР