Община Пловдив ще изразходва приходите от предаването на старите отоплителни

...
</TD
>Община Пловдив ще изразходва приходите от предаването на старите отоплителни
Коментари Харесай

Намаляват калните петна в Пловдив с парите от рециклирането на кюмбетата

Община Пловдив ще изразходва приходите от предаването на старите отоплителни уреди за преработване за изтриване и затревяване на калните петна в междублоковите пространства и други публични зони, които са източници на прахуляк в града.

Това излиза наяве от предложение на отрасловия заместник-кмет до общинските съветници, което ще се гледа на идната сесия на 17 януари, предава Plovdiv24.bg . Става въпрос за печките на дърва и въглища, които се заменят с екологични уреди за отопление и в следствие ще бъдат предадени за преработване при реализирането на план за подобряването качеството на атмосферния въздух и понижава е на фините прахови частици.

Припомняме, че съгласно еколозите на общината тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната. 

Също по този начин по данни на администрацията за предишния програмен интервал са сменени 3341 броя остарели печки с нови уреди за екологосъобразно отопление.

Община Пловдив към този момент пусна социална поръчка на стойност 34,6 млн. лв. за замяна на остарели уреди за отопление с нови. Срокът за осъществяване и реализацията му е до края на 2028 година. Целта е да се избере компания, която да достави, инсталира и вкара в употреба отоплителни уреди. С жителите, които бъдат утвърдени за замяна на старите печки, ще бъде подписан контракт за нови екологосъобразни отоплителни устройства (уреди/системи) за битово отопление на електричество и/или на пелети и други възможни устройства като вентилаторни конвектори или радиатори.

Разходите по поръчката за обособените позиции съгласно техническата документи са както следва: 

Обособена позиция № 1: Доставка, монтаж, въвеждане в употреба и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление на стойност 22 334 550 лв.. Тук общо 11 на брой са компаниите, които са кандидатствали.

Обособена позиция № 2: Доставка, монтаж, въвеждане в употреба и гаранционно обслужване на уреди за битово отопление на пелети и монтаж на радиатори на стойност 1 542 024 лева, за които са кандидатствали 7 компании.

Обособена позиция № 3: Доставка, монтаж, въвеждане в употреба и гаранционно обслужване на термопомпи за битово отопление и вентилаторни конвектори - 10 609 968 лева - 8 са компаниите кандидатствали за тази позиция.

Обособена позиция №4: Доставка и гаранционно обслужване на радиатори  е на стойност 165 672 лева, за които са кандидатствали общо 4 компании.

Гражданите ще могат да аплайват за отопление с:

- Климатици - 9, 12, 18, 24 (съответно 3108, 3857, 1130, 270 броя), топловъздушни камини на пелети 8 и 10kW (79 и 29 броя)

- Камини на пелети с водна риза 11,18,26 kW (съответно 168, 3, 2 броя), 

- Пелетен казан 25, 33, 39 kW (22, 18, 5), 

- Термопомпи въздух- вода 8,11 16  kW (56,86,234)),

- Вентилатори конвектори 3, 4, 5 kW (42,74,72),  

- Стоманени панелени радиатори (64,59,54).

В момента поръчката е в застой, защото е подадена тъжба на един от участниците  компания “Аква конструкт груп " в Комисията за защита на конкуренцията. Последната е провела съвещание на 11 януари, само че към момента не е обявила публично решението си, тъй че да стане ясно дали публичната поръчка може да продължи своя ход, или ще се наложи смяна.

След като обаче общинската администрация е пуснала предложение до Общинския съвет за решение за консумиране на средствата от преработване на старите електроуреди за понижаване на калните петна в града, то под една или друга форма се чака да има реализация на плана за възстановяване качеството на атмосферния въздух и подмяна на остарели уреди за отопление с нови.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР