Община Благоевград и Екологично сдружение За земята“ стартират съвместен пилотен

...
</TD
>Община Благоевград и Екологично сдружение За земята“ стартират съвместен пилотен
Коментари Харесай

Благоевград с първа крачка към заплащане на такса смет на база генериран отпадък

Община Благоевград и Екологично съдружие " За земята “ започват взаимен пилотен план " Оптимизиране ръководството на биоотпадъците “. Той ще бъде финансиран от Европейска мрежа за нулеви боклуци, оповестяват от общината. 

В тази връзка през вчерашния ден се организира и встъпителна среща, на която участваха Светла Захариева, заместник-кмет по строителство, екология и европроекти, Наталия Димитрова – Попова, шеф отдел " Екология “, Евгения Ташева, координатор на направление " Нулеви боклуци “ към Екологично съдружие " За Земята “, специалисти и заинтригувани лица.

Проектът е с дълготрайност на осъществяване една година. В рамките, на който Общината ще предприеме дейности за стимулиране на разделното събиране на биоотпадъци от семейства, заведения за хранене, търговски обекти, образователни заведения и др. 

Постигане на по-висок дял биоотпадъци, подложени на следващо отнасяне за производството на компост, както и нараснала осведоменост по отношение на изгодите и условията за разделното им събиране измежду обществеността, са измежду задачите за осъществяване.

Предстои да бъде изработен разбор на съществуващото състояние по събиране и отнасяне на биоотпадъци на територията на Благоевград, да бъдат определени пилотни зони за разделното им събиране, да бъде образувана и работна група.

Това е първата от поредност от стъпки, които Община Благоевград подхваща за поетапно въвеждане на система за възнаграждение на такса боклук на база количество генериран боклук.

Общинска администрация остава разполагаем за съдействие с всички заинтригувани лица по тази и други начинания за възстановяване на услугите по сметосъбиране и отнасяне на боклуци и ръководството на градската среда.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР