Обновено и надградено до най-високото трето ниво на компетентност, Отделението

...
</TD
>Обновено и надградено до най-високото трето ниво на компетентност, Отделението
Коментари Харесай

Неонатологията на Пълмед отбеляза Световния ден на недоносените деца с водосвет за здраве

Обновено и надградено до най-високото трето равнище на подготвеност, Отделението по неонатология на УМБАЛ " Пълмед “ избра неслучайно датата 17 ноември за своето освещаване с церемониален водосвет за здравето на новородените и на лекарите, акушерките и сестрите, които се грижат за тях.

Това е Световният ден на недоносените деца, а от юни структурата е сертифицирана за осъществяване на цялостния размер неонатологична помощ, включваща и развъждане и интензивна терапия на прибързано родилите се бебчета с ниско и рисково ниско тегло, както и доносени новородени с патология, изискваща интензивно лекуване.

Два месеца по-късно отделението се реалокира в новооткритата съвременна постройка в корпус D на " Пълмед “, където всички браншове се обитават в просторни зали и стаи, оборудвани и обзаведени в крайник с последните международни трендове.

Специален посетител на водосвета е първото отгледано в отделението прибързано родено бебе, както и неговите родители.

" Детето сега е клинично крепко, с положително нервно-психично развиване, само че се роди с ниско тегло в извънредно тежко положение. Беше без дейно дишане и сърдечна активност и това наложи незабавна кардио-пулмонална реанимация в родилна зала, интубация и продължителна апаратна вентилация, след което организирахме сложно лекуване до цялостното му възобновяване “, напомня доктор Мария Търнева, шеф на Отделението по неонатология.

Това е нашият първи случай на недоносено бебе и първата сполучлива история за екипа ни, който го върна към живота и го отглежда в продължение на 24 дни, прибавя тя, като прецизира, че за последните три месеца през интензивния бранш на отделението са минали 15 недоносени деца. Всички те са сполучливо лекувани и изписани здрави. В момента неонатолозите от отделението се грижат за пет недоносени деца.

" Правим освещаването на отделението на този ден, тъй като качеството на неонатологичната помощ се мери точно с равнището на грижата към най-уязвимите пациенти – прибързано родените деца и тези, за които се изисква интензивно лекуване. Освен че екипът ни има висока експертиза и подготовка и разполагаме с последно потомство високоспециализирана инсталация, също доста значимо е в лекуването на децата да влагаме сърце, любов и нашата дълбока убеденост в положителния резултат от лекуването, с която подхождаме при всеки съответен случай “, акцентира доктор Търнева.

Целта ни е да се раждат обикновено доносени бебета, акцентира доктор Горан Радински, който управлява АГ отделението на болничното заведение, само че натъртва на обстоятелството, че аргументите, повишаващи риска за раждането на недоносено бебе са сложни и в множеството случаи са с неразбираема етиология. " Сред рисковите фактори за прибързано раждане, наред с хронични болести и инфекции по време на бременността, се смятат методът на живот и хранене, т.е. количеството и качеството на храната. При невисок показател на телесната маса, дължащ се на неприятно обществено и икономическо състояние, неприятен хранителен режим, рискът за прибързано раждане е два пъти по висок “, показва акушер-гинекологът.

Сред поправимите фактори той посочва тютюнопушенето, използването на алкохол и наркотични субстанции.

В желанието си да даде оптимална грижа за най-малките си пациенти, ДКЦ " Пълмед “ вкара неотдавна две нови пакетни грижи за следене на новородено, реализирани от лекари от Неонатологията и други отделения на медицинския комплекс. Основният пакет за следене на новородено включва предродилна и следродилна консултация с неонатолог, както и осъществяване на трансфонтанелна и абдоминална ехография. В пакета се планува също консултация с ортопед и ултразвукова диагностика на тазобедрени стави.

Вторият пакет е уголемен вид на първия, като новороденото се наблюдава до навършване на една година. Освен консултациите с неонатолог и други експерти, се правят 12 детски съвещания – по една всеки месец. Двукратно в границите на първите 6 месеца от раждането се прави трансфонтанелен ехографски обзор, както и ехографско проучване на вътрешните органи. Консултацията с ортопед се съпровожда и с ултразвукова диагностика на тазобедрени стави.

Стремежът ни е посредством добра предварителна защита и профилактика да оказваме помощ на дребните си пациенти да бъдат здрави и да насочваме техните родители към вярната грижа за тяхното физическо и нервно-психично развиване още в първите месеци на живота, обобщава доктор Търнева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР