Областният управител проведе първа работна среща след местните избори с

...
</TD
>Областният управител проведе първа работна среща след местните избори с
Коментари Харесай

Финансовият министър обещал да даде пари за доизграждане на външния ринг на Пловдив

Областният шеф организира първа работна среща след локалните избори с кметовете на общини от Пловдивска област. В нея взеха присъединяване 15 общини, възпрепятствани бяха само кметовете на Асеновград, Раковски и Лъки. Сред участниците бе и заместител регионалният шеф Атанас Ташков.

" Целта на срещата е да сложим началото на потребен разговор в новия мандат, да очертаем предпочитаните планове за идната година на всяка една община и да разясняваме по какъв начин Областна администрация може да подкрепи връзката с министерствата и държавните институции “, съобщи регионалният шеф при разкриване на срещата.

По думите му един от значимите принадлежности за финансиране на предпочитани общински планове ще бъде и новата държавна стратегия, която беше оповестена от министъра на финансите. В нея е планувано в държавния бюджет за идната година да бъдат отделени 1 милиарда лева

Те ще бъдат вложени в построяването на значими общински инфраструктурни планове - пътища, ВиК-мрежи, улици. Очаква се до дни да бъде направен правилникът, по който общините ще могат да аплайват, само че от в този момент е ясно, че плановете би трябвало да бъдат във висока планова подготвеност, изясни регионалният шеф.

По време на срещата стана ясно, че всички общини имат изцяло подготвени планове за реорганизация и рационализация на ВиК и пътната инфраструктура в своите обитаеми места.

Най-голям проблем за част от общини остава безводието и неналичието на ВиК инфраструктура в обособени обитаеми места – общините " Родопи ", Перущица, Хисаря, Съединение, Първомай.

Има подготвени планове и за създаване на нови, ремонт и реорганизация на към този момент съществуващи общински пътища, които сега са в доста неприятно положение. Подобряването на положението на пътната мрежа и решение на проблемите с публичния превоз, се оказаха едни от най-важните проблеми, които ще вземат решение кметовете.

Кметът на Пловдив очерта като най-важни планове за идната година – дотъкмяване ремонта на Горямоконарско шосе и Рогошко, което е на територията на Пловдив и община " Марица “ и за което има подписано съглашение. С висок приоритет остава и доизграждането на Околовръстното шосе.

В тази връзка регионалният шеф заяви, че на среща в АПИ е изискал да се ускорят всички процедури по доизграждане на външния кръг на Пловдив, който е от огромно значение за разтоварване на трафика в града, значима артерия и директна връзка на няколко общини с Автомагистрала " Тракия “, както и за възстановяване на достъпа до огромна част от предприятията от " Тракия икономическа зона ".

" Имаме уверението на финансовия министър, че средства ще се обезпечат, стига да приключат по-бързо отчужденията и техническото планиране на обособените лотове. За страдание, през последните 4-5 години няма необикновен прогрес. Затова с писмо до министъра на районното развиване желаех сформирането на работна група към Министерство на регионалното развитие, в която да влязат представители на институциите, които имат отношение към казуса, като тя да се занимава само с Околовръстното шосе на Пловдив, а напредъкът да се следи ежемесечно “, изясни доктор Зюмбилев.

Кметът на Карлово изиска подпомагане за обезпечаване на средства за завършването на пет мостови уреди, които бяха отнесени при наводнението през септември 2022 година " Коментирах с премиера акад. Денков и парите ще бъдат обезпечени по линия на Междуведомствената комисия за бедствия и повреди “, съобщи регионалният шеф.

" Настояваме за незабавно разпределяне на средства за създаване на нов мост, на мястото на така наречен " Бял мост “, който е на пътя за Хисаря “, съобщи кметът на Община Калояново Младен Кичев. За оборудването общината е изготвила план за лична сметка, без значение, че мостът е част от републиканската пътна мрежа.

Кметът на Община Куклен ще се бори за средства за създаване на път от с. Яврово - Копривките – хижа Здравец – Добралък, който е значим за възстановяване на достъпа на туристи до планината. Кметът на Брезово Калин Калапанков дефинира като приоритет за общината пътя Брезово – Долна махала, който е в доста неприятно положение, а е значима връзка.

Община Кричим продължава да се бори с дефицита на средства за уголемение на гробищния си парк. Кметът Атанас Калчев към този момент шест месеца чака отговор от Министерство на регионалното развитие, с които е изискал финансиране на втория стадий от плана.

По предложение на регионалния шеф срещите ще бъдат ежемесечни, а идната ще бъде отдадена на публичния превоз. Почти всички общини имат проблеми с превозвачите и осъществяването на транспортните написания. Много усложнения има и с ВиК-проектите, като за тях ще има обособени срещи за всяка община.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР