Областният управител на област Повдив прие днес посланика на Чешката

...
</TD
>Областният управител на област Повдив прие днес посланика на Чешката
Коментари Харесай

В Пловдив предстои инвестиция от 400 млн. евро

Областният шеф на област Повдив одобри през днешния ден посланика на Чешката република - Н. Пр. Мирослав Томан. Това е първата публична среща в Областна администрация - Пловдив на новопостъпилия през месец януари 2024 година посланик.

На срещата бяха разисквани значими въпроси на тематики, които биха съдействали за продължение на дългогодишните обичаи и положителните контакти сред двете страни. Разгледаха се икономическите връзки, които включват реализацията на чешки капиталов план от 400 млн. евро на сдружение " БТЛ Индъстрийз “ АД за Завода за електронна здравна инсталация в Пловдив до есента на тази година.

Н. Пр. господин Мирослав Томан осведоми за двете огромни участия на Чешката република в Пловдив, като на тазгодишното ревю " Хемус “ ще показват новия аероплан L 39, за което получи поддръжка за подпомагане от Областния шеф на област Пловдив. Другото събитие от съвместен интерес е провеждането на необятния конгрес през юни месец за въглеродните зони, на който ще обменят опит български и чешки компании от този бързоразвиващ се бранш.

На срещата се обрисуваха и вероятностите за реализиране на двустранно партньорство със смарт градовете, както и в региона на машиностроенето и енергетиката, включващи рехабилитация на оборудването. Важен въпрос се сложи и за транспортния бранш по отношение на обезпечаването на рейсове за публичния превоз и локомотивни композиции за възобновяване на машинния жп състав, както и за бъдещата градска железница на Пловдив. Областният шеф на област Пловдив и Чешкия дипломат в България се съгласиха, че усилването на бизнес връзките сред български и чешки вложители е мощен генератор на хрумвания и опит с благоприятни условия за развиване.

Очертаха се някои значими аспекти за бъдещи професионални взаимоотношения като изразените планове за идно подписване на съглашение за съдействие с втория по величина район Южна Моравия в Чехия с административен център град Бърно за популяризирането на културата и развиване на двустранните икономическите връзки.

На срещата участваха и заместник-посланикът на Чешката република в България – господин Петър Вавра, почетният консул на Чехия в Пловдив – господин Иван Соколов, заместител регионалните шефове на област Пловдив – господин Атанас Ташков и господин Димитър Добрев, основният секретар на област Пловдив – господин Георги Янев.

Н. Пр. Мирослав Томан благодари на за получената поддръжка и положителното посрещане.

В края на срещата се размениха протоколни дарове. Областният шеф на област Пловдив получи обичайната чешка напитка с лечебни свойства, а посланикът на Чешката република - почетния плакет на Областния шеф на област Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР