Областният управител Мария Димова поиска от Административен съд - Благоевград

...
</TD
>Областният управител Мария Димова поиска от Административен съд - Благоевград
Коментари Харесай

Областният управител Мария Димова поиска от Административен съд - Благоевград отмяна на заповед на главния архитект на Община Благоевград

Областният шеф Мария Димова изиска от Административен съд - Благоевград анулация на заповед на основния проектант на Община Благоевград. 

Заповедта от юни 2023 година е за одобрение на обстоен организационен проект. С нея предоставеният от страната на Общината през 2016 година парцел в региона на някогашната казарма се разделя на два независими имота. Променя се и предназначението на единия от тях от «за интер експо център и конгресен център, музей, парк, състезателен център и православен храм “ на " за промишлен парк за високотехнологични интензивно основани на познания услуги “. 

Издадената от основния проектант на Община Благоевград заповед дава старт за осъществяване на замисъла на кмета Стоянов, който след двегодишно безучастие стартира поредност от дейности за заобикаляне на законовото условие да бъде върнат неотложно предоставеният от страната парцел, поради несбъднат от Общината ангажимент да построи Интер Експо и Конгресен център в период от 5 години, изминал през 2021 година

Имотът, чието предопределение е променено със заповедта на основния проектант е непосреден комшия на парцел - обществена благосъстоятелност на страната, което изисква тя документално да бъде известена за готвената смяна. Това не е направено. Нещо повече, направеното изменение е с явна цел парцелът обществена държавна благосъстоятелност да бъде изключен като непосреден комшия на новообразувания със заповедта парцел, е мнението на юристите.

Тази смяна е лишена от градоустройствена логичност и цели само заобикаляне на наредбите на член 131 Закон за устройство на територията по отношение на кръга от заинтригувани лица в производството по допускане, разглеждане, координиране и одобрение на Подробен устройствен план и техните промени, се споделя в жалбата до Административен съд.

Според юристите на Областна администрация Благоевград заповедта е издадена при превратно практикуване на господарски пълномощия и при изключително значително нарушение на материалния закон. С жалбата те са поискали от съда да анулира като незаконосъобразно и разпореждането за авансово осъществяване на заповедта.

Обжалваната заповед е оскъдна, тъй като е издадена от незапознат орган - основния проектант на Община Благоевград, който няма пълномощия да трансформира предназначението на парцел – обществена общинска благосъстоятелност, възложен на Община Благоевград по реда на член 54 ЗДС, както и тъй като е издадена при изискванията на превратно практикуване на господарски пълномощия и за заобикаляне на императивни разпореждания на Закона за държавната благосъстоятелност. Вместо кметът на Общината, респ. основният проектант на Общината, да изготвят и внесат в Общинския съвет докладна бележка за приемане на решение за назад прекачване на парцела, възложен безплатно от Държавата, основният проектант утвърждава изменение на настоящия проект, с което цели разстройване на произвеждане по връщане на парцела в патримониума на Държавата.

С утвърждения план за изменение на настоящия ПУП-ПРЗ теренът, възложен от Държавата на Община Благоевград се разделя на два нови урегулирани парцела, като новообразувания УПИ II се отрежда за " за промишлен парк за високотехнологични интензивно основани на познания услуги “. Създаването на промишлен парк върху част от терена, възложен от Държавата по реда на член 54 ЗДС, който несъмнено е обществена общинска благосъстоятелност без право на смяна на предназначението не дава отговор на критериите на член 54, алинея 3 ЗДС за позволен апорт в капитала на комерсиално сдружение за осъществяване на обекти, нужни за трайно облекчаване на публични потребности от локално значение.

С подадената до Административен съд Благоевград тъжба се желае анулация на въпросната заповед на основния проектант на Община Благоевград, като незаконосъоразна, като претекстовете, които юристите акцентират в отбрана на своето изказване са, че тя е постановена при позволени основни нарушавания на административно-производствените правила –  не са изяснени всички обстоятелства и условия от голяма важност за случая; подценено е събитието, че процесният парцел е добит от Община Благоевград в следствие от извършена процедура по член 54 ЗДС, който планува императивни ограничавания по отношение на предназначението и използването на парцела, които Общината е длъжна да съобрази при осъществяване на административно-правни дейности, засягащи парцела.

Няма решение на Общински съвет, с което той като притежател на парцела дава единодушие за смяна на предназначението на парцелите в обсега на плана за изменение на Подробен устройствен план. Липсва наложителното единодушие на Министерство на защитата, което ръководи прилежащия парцел обществена държавна благосъстоятелност. 

Незаконосъобразно е и разпореждането на основния проектант за допускане авансово осъществяване на издадения административен акт, защото не е налице държавен, респективно публичен интерес. Главният проектант не е обосновал по никакъв метод съществуването на условия, обуславящи нуждата за отбрана на значими държавни или публични ползи, налагащи предварителното му осъществяване.

Държавата дава земята на Общината през 2016 година под изискване за 5 години да построи там Интер Експо и Конгресен център и музей, в противоположен случай подхваща дейности за възобновяване на терена от 61 дка в патримониума на страната. 

Нищо не се случва, заради което през ноември 2021 година страната кани кмета да си извърши задължението и да й върне собствеността. 

Почти две години Илко Стоянов отхвърля да извърши задължението си, поради което страната приготвя правосъден иск в отбрана на държавния интерес.  

Областният шеф Мария Димова ще даде брифинг по тематиката през днешния ден от 14:00 ч. в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР