Областна администрация Пловдив прегледа обстойно решението на Общински съвет-Пловдив за

...
</TD
>Областна администрация Пловдив прегледа обстойно решението на Общински съвет-Пловдив за
Коментари Харесай

ЗУТ изключва възможността областните управители да атакуват решения на Общинските съвети за ОУП

Областна администрация Пловдив прегледа обширно решението на Общински съвет-Пловдив за промени Общия организационен проект на Пловдив на база на своите законови пълномощия. Решение № 521, взето с Протокол № 22 от 24.11.2022 година,  е признато при съблюдаване на разпоредбите, в това число и във връзка с изискуемото болшинство за взимане на решение. Прието е с гласовете на почти болшинство три четвърти от всички общински съветници. 

Важно е да се означи, че Закон за устройство на територията изключва опциите за атакуване на Общ устройствен план, включително и на регионалните шефове. По закон Общинският съвет е локалният законодателен орган, чиито членове са директно определени от жителите на Пловдив.

По отношение на него регионалният шеф не се явява горестоящ административен орган. Той има опция да упражни надзор само по правомерност по повод актовете на Общинските препоръки, в случай че в закон е планувано друго. Законът за устройство на териториите се явява специфичен закон във връзка с Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Областният шеф не може да върне за ново разглеждане пред съответния административен съд решението, защото не попада в кръга на лицата, имащи право на правосъдно оборване.

С измененията от 2021 година в експлицитна наредба се планува, че Общият организационен проект може да се апелира само от притежатели на недвижими парцели, директно наранени от неговите предвиждания (по реда на член 215, алинея 1 от Закон за устройство на територията в 14-дневен период от обнародването в " Държавен вестник “ на акта за одобряването или приемането му ).

Става дума за парцели, за които е планувано създаване на обекти обществена благосъстоятелност на страната или общината, или за които се откриват ограничавания на собствеността за отбрана на публични ползи – опазването на околната среда и на човешкото здраве, на аграрни, горски и предпазени територии и зони. 

В Областна администрация постъпиха голям брой тъжби и сигнали на жители и неправителствени организации, касаещи измененията в Общ устройствен план на Пловдив. На всички тях  към този момент са изпратени отговори на база на законовите пълномощия на регионалния шеф.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР