Новостите в оранжерийното производство на зеленчуци бе темата на днешното

...
</TD
>Новостите в оранжерийното производство на зеленчуци бе темата на днешното
Коментари Харесай

Иновациите в сферата на селското стопанство бяха на фокус в рамките на българо-румънската земеделска работна група

Новостите в оранжерийното произвеждане на зеленчуци бе тематиката на днешното съвещание на Съвместната българо – румънска земеделска работна група към Областната администрация в Русе. В съвещанието, което бе проведено от Областната администрация и Асоциация " Еврорегион Данубиус “ участваха регионалният шеф Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев. Според Георгиев тематиката е основна за развиване на съдействието при производството и износа на земеделска продукция. " Вече повече от десетилетие Съвместната българо-румънска земеделска работна група обезпечава условия за поощряване на контактите в селското стопанство освен сред институции от двете страни на река Дунав, само че и на бизнеса. Засилването на икономическите връзки, както и поддръжката на вложенията в новаторски решения за земеделието и отглеждането на животни не престават и в този момент да бъдат водещи правила пред нас, тъй като сме уверени, че те са значителен детайл за развиването на районната стопанска система “, сподели Георгиев. Той изрази вяра, че бизнесът ще бъде още по-активен и ще се възползва от предоставените европейски благоприятни условия за вложения. Според заместител регионалния шеф би трябвало да се продължи да се работи за надграждане на комерсиалните връзки, като акцентът е належащо да е върху реализацията на съответни взаимни планове, които да обезпечат още по-висока конкурентоспособност на компаниите от бранша. В рамките на съвещанието бяха посетени оранжериите на компания " Маккена Агро “, намиращи се в село Голямо Врано. По думите на заместител регионалния шеф провеждането на актуалната комисия е доказателство, че модерното земеделие е на непрекъснат фокус както за вложителите в селското стопанство, по този начин и за държавната политика в този бранш. Георгиев благодари за непрекъснатата поддръжка в реализирането на сходни инициативи и на изпълнителния шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.

В рамките на самодейността беше показана активността на компания " Маккена Агро “ с шефове Пламен Велев и Мирослав Великов. Това е една от най-големите компании в района в тази сфера, като тя започва активността си през 2008 година единствено с 3 дка лична земя. Към момента обработваемата повърхност на компанията е към 200 дка. Фирмата работи на правилото на затворения цикъл на произвеждане от семето до крайния артикул. Културите се изследват постоянно за останки от дейни субстанции, с което се подсигурява, че те са чисти при прецизно съблюдаване на европейското законодателство. Основната отглеждана просвета там е краставицата, като тя се отглежда съвсем целогодишно. Отглеждат се и розови и чери домати, като последните са били наложени като сезонен артикул. На място се отглеждат и 45 дка трайни насаждения с праскови и нектарини, които се оферират за интервал от два месеца, защото сортовете узряват поредно. " Маккена Агро “ е сертифицирана и по редица интернационалните стандарти. От 2021 година компанията е лицензирана като транспортьор и разполага със лични хладилни транспортни средства. На място в оранжериите е построена съвременна автоматизирана система за напояване и ръководство на климата в  оранжерийния комплекс, която основава оптимални условия за развиването на растенията. Изградена е и фотоволтаична централа с потенциал 90 кв/ч. Фирмата обезпечава работни места на 70 индивида приблизително годишно и работи сполучливо и с " Лидл България “, " Метро Кеш енд Кери България “, " Веселина трейд “, " Метро Кеш енд Кери Румъния “, " Фантастико груп “, " Те маркет “ и други

Сред гостите на взаимната комисия бяха ръководителят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, заместникът му Кристиян Анкулеску, изпълнителният шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, шефовете на Областна дирекция " Земеделие “ в Русе Владимир Тедески, на Областната дирекция на Държавен фонд " Земеделие “ Красимир Георгиев, Деница Гаджева, която е основен специалист в Националната работа за препоръки в земеделието, както и редица специалисти от румънските аграрни служби. На съвещанието участваха заместител регионалният шеф на Силистра Илиян Великов, основният секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров, както и представители на редица институции от България и Румъния, а също и кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР