Нови пенсионерски клубове имат желание да се включат във второто

...
</TD
>Нови пенсионерски клубове имат желание да се включат във второто
Коментари Харесай

Нови пенсионерски клубове ще се включат във второто издание на инициативите 60+

Нови пенсионерски клубове имат предпочитание да се включат във второто издание на самодейностите 60+. В тях възрастни хора от шестте региона на Пловдив ще се занимават с изобразяване, музика, приложно изкуство, литература, снимка, танцово изкуство и цифрови умения. Тази година в курсовете ще вземат участие още два пенсионерски клуба, които дружно със свои другари ще рисуват, танцуват и пеят и ще се научат повече за опциите за връзка в обществените мрежи.

В 8 пенсионерски клуба, както и в клуба към Съюза на слепите ще бъдат основани креативен работилници по 6 изкуства и цифрови умения. " Това е четвъртият ни план, който осъществяваме с Община Пловдив и пенсионерските клубове. Първият бе курс по нейрографика, вторият - " В ритъма на танца “, в който взе присъединяване италианската актриса Силвия Грибауди и дружно осъществихме фестивал за остарели градски песни и танци. Идеята ни е да се борим против изолацията за хората в пенсионна възраст, тъй като те имат извънреден капацитет. В тях е мъдростта и силата, от които може да се учим “, показа ръководителят на самодейностите Ели Шопова.

" Много сме удовлетворени от заниманията, които осъществихме дружно с Националното съдружие за единение и партньорство през предходната година, тъй като усвоихме изкуства и цифрови умения “, акцентира Елена Колева от клуб " Каменица “ в регион " Източен “. " Бихме желали повече хора да приобщим към самодейностите. Миналата година доста се забавлявахме. С неспокойствие чакахме курсовете с разнообразни действия “, сподели от своя страна Диана Христова от клуб " Надежда “ в регион " Северен “.

Има още два клуба, които имат предпочитание да се включат в заниманията “. " При нас имаме богата обществена активност. Хората ни са щастливи, когато се срещат. Благодаря за всичко, което бе направено предходната година, тъй като бе прелестно и на драго сърце се включихме “, уточни Елена Андреева от кв. " Коматево “.

Целта е да интегрираме пенсионерите в обществото, съобщи Росица Лекова от клуба на пенсионерите в регион " Централен “. " Никога през живота си не бях рисувала. Благодарение на вас нарисувах " Слънчогледите “ на Ван Гог. Благодаря за това, което направи за нас, пенсионерите, Ели. С неспокойствие ще се включим в идващите начинания “, добави тя, която бе самобитен хазаин на срещата и почерпи гостите със сладки от Малта. Росица акцентира, че на драго сърце би взела присъединяване и в други планове на сдружението.

" Нашите пенсионери с готовност и обич посрещнаха креативните занимания и се включиха в клубовете по танци, изобразяване, литература и други и се надявам, че още веднъж интензивно ще вземат участие, тъй като всички се радват, когато имаме сбирки и благоприятни условия за поддържаме връзка “, показа техническият помощник в регион " Южен “ Мария Думчева. " Благодарение на вас направихме група по танци и пеене, като с готовност още веднъж ще се включим в клубовете по ползи “, съобщи Атанаса Бързинска от регион " Западен “. " А, фестивала по случай Дена на пенсионера беше извънредно трогателен за всички ни. Показахме наученото и се чувствахме в действителност празнично “, уточни Людмила Начева от клуб " Тракия “. Янко Нейдев от клуб " Прослав “ показа какъв брой вълнуващи за всички са срещите с екипа на плана и преподавателите, които с голяма обич работят с участниците в самодейностите.

В работната среща на техническите сътрудници на пенсионерските клубове се причислиха и трима заместник-кметове от пловдивските региони " Западен “, " Северен “ и " Тракия “ – Елена Георгиева, Цветомир Цветков и Иво Христев. Поздравления за положителната самодейност участващите получиха зам.кмета по просвета в Община Пловдив.

" Бих желала идната година да ви поканя да организираме фестивала в нашия регион, където имаме превъзходен парк, в който можем да предоставим условия за осъществяване на концерт навън “, съобщи заместник-кметът на регион " Западен “ Елена Георгиева.

" Адмирации за всички вас. Ще се радваме да работим дружно. Вие го заслужавате “, сподели от своя страна заместник-кметът от " Тракия “ Иво Христев. Той и сътрудниците му се сплотиха към концепцията за последователност сред поколенията. През минатата година в Международния ден на възрастните хора и Световен ден на музиката и литературата – 1 октомври в парк " Лаута “ се организира заключителния стадий на фестивала " Изкуство без граници и възраст “.

В него се включиха с песни, танци и лиричен рецитал стотици пенсионери и хора с увреждания. Поздравления към възрастните хора сервираха дребните гении от " Арт Войс център “ и танцьорите от клуб " Антерия “. Многобройната аудитория бурно приветства музикалните и танцова стратегия на членовете от пенсионерските клубове в Пловдив и Съюза на слепите.

Голямата изненада за участниците бяха осъществяванията на двама обичани пловдивчани – цигуларят проф. Мичо Димитров и обичаният артист на няколко генерации – Христо Кидиков, които изправиха на крайници публиката. Инициативите и за второто издание на 60+ се осъществят от Национално съдружие за единение и партньорство, с финансовата поддръжка на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2024 година.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР