Новата филмова история Лука“ ще е част от 18-ото издание

...
</TD
>Новата филмова история Лука“ ще е част от 18-ото издание
Коментари Харесай

Джералдин Чаплин идва специално в Пловдив

Новата кино история " Лука “ ще е част от 18-ото издание на София филм фест в Пловдив. Специален посетител на прожекцията ще е неповторимата Джералдин Чаплин, която играе във кино лентата, както и режисьорката Джесика Удуърт ( " Белгийският крал “, " Босият император “). Прожекцията е на 28 март от 18:30 часа.

Главният воин Лука е млад боец, който жадува да се впусне в борба и попада в изолирана цитадела. В тази сурова, безпощадна среда режисьорката Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е точно Джералдин Чаплин.

Откриващият филм е " Изкуството да падаш “ на 17 март от 18:00 часа. Режисьор е  Орлин Милчев, почетен с премията за дебют на 40-ия фестивал на българското игрално кино " Златна роза “. Историята наблюдава еволюцията на сдържаната, само че сензитивна 17-годишна Бори, която живее единствено с грижовния си дядо и с артистичната си, само че алкохолно подвластна майка. За среща с пловдивската аудитория идват режисьорът Орлин Милчев и актрисата в основната роля Елена Замяркова.

Пловдивчани ще могат да видят и един от най-обсъжданите филми в последните месеци - " Тар “ с Кейт Бланшет. Филмът е измежду любимците за Оскар за " Най-добър филм “, като има и 5 други номинации. Във фокуса на историята е международно известният диригент Лидия Тар. " Тар “ е изпепеляващо проучване на властта и нейното влияние и резистентност в днешното общество. Прожекцията е на 19 март от 18 часа.

Пловдивската аудитория ще има шанса гледа и носителя на " Златен лъв “ от фестивала във Венеция 2022 – " Цялата хубост и клане “ на носителката на Оскар за " Citizenfour “ Лора Пойтрас. Номинираният за Оскар в категория най-хубав документален филм е портрет на Нанси Голдин. Тя е фотограф и деятел, която стартира акция против фармацевтична компания, чиито артикули развиват взаимозависимост. Прожекцията е на 18 март, събота, от 17:00 часа.

Наградата на публиката LUX, която се връчва от Европейския парламент и ЕФА, за поредна година показва номинираните за 2023 година заглавия в цяла Европа. В Пловдив ще дойдат две от заглавията с безвъзмездни прожекции – на 27 март от 20:45 часа е " Близо “ на Лукас Донт, на който беше присъдена огромната премия на журито в Кан, още 30 оценки и над 40 номинации от фестивали в целия свят, и на 20 март от 18:30 " Алкарас “ на Карла Симон – притежател на " Златна мечка “ от Берлинаре 2022.

В рамките на София филм фест в Пловдив ще имаме шанса да гледаме и първия документален филм на носителя на Оскар и " Златна палма “ немски режисьор Фолкер Шльондорф. " Повелителят на горите “ е портрет на един незабравим човек, чието дело е удостоено през 2018 година с различна Нобелова премия – наградата Right Livelihood.

На фестивалния екран ще забележим и още нови български заглавия. Сред тях е пълнометражният игрален дебют на майстора-документалист Тонислав Христов - " Добрият водач “. Прожекцията е на 26 март от 18 часа. Във кино лентата вземат участие Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Слава Дойчева и други, като част от екипа ще дойде в Пловдив за среща с публиката.

" София филм фест в Пловдив “ е част от Културния календар и се организира с поддръжката на Община Пловдив. Фестивалът ще се организира сред 17 март и 2 април. Билетите са на цена от 9 лв. и 8 лв. понижени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лв.. Пълната стратегия и билетите очаквайте от петък на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР