Нощният влак между София и Истанбул е избран за едно

...
</TD
>Нощният влак между София и Истанбул е избран за едно
Коментари Харесай

Репортаж за линията София-Истанбул, която спира и в Пловдив: Не гарантира спокойна нощ пътуването в спалния вагон

Нощният трен сред София и Истанбул е определен за едно от най-хубавите пътувания в света за 2023 година от издателя на пътеводители Lonely Planet, оповестява в. " Гардиън " в репортаж, озаглавен " Незабравимо пътешестване с трен: моята нощ в експреса Истанбул-София ". 

Нощният жп маршрут беше обновен през април тази година, откакто бе спрян при започване на 2020 година, напомня създателят на материала - вицепрезидентът на Lonely Planet Том Хол. Той споделя, че е поел на път от Халкалъ, " неугледна крайградска гара, която в този момент е начална точка на този нощен трен ".

" Управителят на влака ме насочи към моето спално купе от епохата на 90-те години на предишния век. Домът ми за през нощта беше климатизиран, с електрически контакт, само че без Wi-Fi и, извънредно, с ледник, зареден с вода и няколко закуски ", споделя той.

Репортажът в детайли разказва и граничната инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкуле/Капитан Андреево, както отбелязва създателят - " най-натоварената сухопътна граница на Европейски Съюз ". Проверката на пасажерите е лишила към час от турската страна и още толкоз от българската и, както написа в репортажа, на всички е станало ясно, " че пътуването с този спален вагон не подсигурява спокойна нощ ".

" Като преминете през България, ще имате шанса да поспите няколко часа преди да пристигнете рано сутринта в Пловдив. Културната столица на България е великолепно място за отмора от влака. Пловдив (древният Филипопол) е най-старият непрекъснато населяван град в Европа и има и непокътнат римски амфитеатър, който към момента се употребява през днешния ден, красиво непокътнат Стар град, изпълнен с калдъръмени улички и очарователни здания от 19-ти век, както и голям избор от сладки кафенета и евтини пекарни. В града има дребни хълмове, които оферират красиви панорамни гледки, споделя усещанията си Хол.

 

Той отбелязва, че на борда на влака не е имало храна, само че са се продавали кафе и чай.

" Около 9:30 ч. влакът дойде на софийската жп гара от комунистическата ера и аз се качих на метрото в центъра на града за късна закуска ", показва още създателят. 

По думите му " незабравимото пътешестване с трен сред два разнообразни града " му е предложило " пауза за размисъл и завършения по паралелни релси, разпростряли се през Югоизточна Европа и оттатък нея ".

Експресът Истанбул-София се движи всекидневно в двете направления. Той потегля от гара Халкалъ, на 45 минути път от центъра на Истанбул, в 20:45 ч., а плануваното идване в София е в 9:35 ч., само че граничните процедури могат да доведат до закъснения, отбелязва вестникът. В противоположната посока влакът потегля от София в 18:30 ч. и идва на Халкалъ в 05:34 ч.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР