Ние смятаме, че 50-те години на червен тоталитаризъм в България

...
</TD
>Ние смятаме, че 50-те години на червен тоталитаризъм в България
Коментари Харесай

Проф. Стоянович: Альоша винаги е гледал натам, накъдето може да се разрасне още повече Руската империя

" Ние считаме, че 50-те години на червен тоталитаризъм в България са някакъв неповторим интервал у нас и в международната история. Паметници има от време, което никой от нас не помни, и ще има, до момента в който станем хора, които единствено ще се телепортират, както едно време беше в научнофантастичните филми. Към всеки интервал в историята би трябвало да подхождаме експертно и кардинално “. Това съобщи в " Тази заран “ историкът и някогашен културен министър проф. Петър Стоянович.

" Нашият проблем е най-много в това – изключително в този момент в европейската контекстуалност на България, че от горната страна имаме един все по-лъскав автомобил, а изпод имаме водач с боси крайници, който бута педали. Ние имаме монументи, а нямаме към момента обработената памет за тези монументи “, разяснява проф. Петър Стоянович.

" Голям проблем на 20-и век в международната история беше националсоциализма, комунизма, фашизма. Но ще има хора, които ще изпитват носталгия към комунистическата тирания. След Втората международна война е имало огромна носталгия към това по какъв начин Хитлер и построил автомагистрали, по какъв начин е давал вода и храна на всички, по какъв начин дамите са отглеждали умерено жена и са давали обществени помощи. Но този човек е бил нарушител, както е бил Сталин, Георги Димитров – всички водачи на Източноевропейския блок “, уточни още той.

Той напомни, че в България всичко е закъсняло поради петвековното ни иго, а през 90-те години не е съумяла да реагира, тъй като е принадлежала към друга " империя ".

" Альоша в история постоянно е гледал натам, накъдето може да се разрасне Руската империя ", добави професорът.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР