Необходимостта от терен за загробване на животни нараства всеки ден.

...
</TD
>Необходимостта от терен за загробване на животни нараства всеки ден.
Коментари Харесай

Стоян Грозев: Необходимостта от терен за загробване на животни нараства всеки ден

Необходимостта от терен за загробване на животни нараства всеки ден. Това сподели за  " Фокус "  общинският консултант Стоян Грозев. Заедно с сътрудника си Манол Тодоров, той входира предложение в локалния парламент за обособяването на сходен терен в града. 

" Тази концепция е много от дълго време. Входирането на докладната изискваше обаче повече време, защото бяха нужни съвещания с хора и институции, с цел да знаем реда, по който би трябвало да се случат нещата, а не просто това да остане един документ без резултат. За мен казусът е голям. Приложили сме фотоси от парк " Езеро " - едно от местата, където се прави нерегламентирано загробване на котки и кучета, като по този метод се основават предпоставки за развиването на болести ", уточни съветникът.

Така единствената опция за притежателите остава животните да бъдат кремирани в София или Варна, изясни Стоян Грозев, което обаче води до доста неудобства и спомагателни разноски. 

Той добави, че органът, който управлява въпроса с сходен терен на локално равнище, е Областната дирекция по сигурност на храните. 

" В закона е указано, че това не може да бъде в гробищните паркове. Иначе, преди години основният държавен здравен контрольор е дал рекомендации към Регионалните здравни инспекции в по-големите градове да спомагат на съответните общини, които да дават оферти за такива имоти. Ние съответно предложение за терен няма по какъв начин да имаме, защото въпросът би трябвало да се съгласува сред тези институции ", уточни Грозев. 

По думите му има и европейски практики, които могат да се последват при обособяването на подобен сектор.

" През годините в няколко от огромните градове в страната е имало сходно място, само че са били затворени, тъй като са се намирали в самите гробищни паркове. Проучихме, че във Виена има терен, който на повърхност е към 2500 кв м, ситуиран е наоколо до гробищния парк, само че не се намира тъкмо в него. В други градове пък са обособили и дребни крематориуми за животни ", сподели още Стоян Грозев. 

Предложението ще бъде прегледано по време на идната сесия в локалния парламент.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР