Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на

...
</TD
>Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на
Коментари Харесай

Посланик Алехандро Поланко откри изложба в Пловдив за общия път на Испания и България в ЕС

Негово превъзходителство господин Алехандро Поланко, ексклузивен и пълномощен дипломат на Кралство Испания в България откри през днешния ден в Дома на културата " Борис Христов “ фотографска галерия " Испания и България. Заедно в Европейския Съюз “. Тя е готова в границите на испанското председателството на Съвета на Европейски Съюз и с нея Испанското посолство закри културната си стратегия за председателството. Експозицията беше изложена в залата на ДА " Архиви “ в София през декември 2023г. Домакин и съорганизатор на представянето на изложбата в Пловдив е Община Пловдив, посредством отдел " Култура и културно завещание “. Сред гостите, почели събитието, бяха регионалният шеф инж., Наташа Костадинова, шеф на отдел " Държавен списък “ Пловдив, проф. доктор от Аграрен университет Пловдив, възпитаници и преподаватели от ЕГ " Иван Вазов “ Пловдив, паралелки с проучване на испански език, жители и медии. На откриването участва и госпожа Хайоне Серейхо -заместник-ръководител на посолството на Испания в София.

Приветствие към Негово превъзходителство Алехандро Поланко, екипа от посолството и многочислените посетители насочи домакинът на проявата - заместник-кметът по просвета, археология и туризъм.

" Благодаря на Негово превъзходителство и на екипа на посолството, че избраха Пловдив за показване на изложбата. Имах опцията да я прегледам детайлно. Усещането ми за споделеност и за изключителните двустранни връзки е доста мощно! Изложбата е със заглавие " Испания и България. Заедно в Европейския Съюз “, само че истината е, че нашите две страни имат доста общо, години преди участието ни в Европейски Съюз. Испания беше страната, извънредно огромен труженик за това България да стане член на НАТО. А още през 1998-99г., срещите на високо равнище сред Президента Стоянов, Краля на Испания и премиера бяха от изключителна значимост за това България да излезе от оня по-негативен лист, в който бяха някогашните соцрепублики и да премине през тежкия посткомунистически интервал. Фотографиите демонстрират доста хубави и споделени моменти, които ни карат да се усещаме горди! И в случай че през днешния ден се запитаме " Какво е Европейски Съюз? Каква е устойчивостта на европейското семейство? “, то връзките сред България и Испания са оня микромодел, за който са говорили бащите на Европейски Съюз, когато са го създавали.

Горд съм, че Пловдив поддържа тези близки контакти и те не престават. Можем да се похвалим с многочислени събития по време на Европейската столица на културата, общата експедиция до Антарктида, прелестните ученици в испанските паралелките в ЕГ " Иван Вазов “, Националния сценичен фестивал на испаноговорящите възпитаници от цяла България, на който бяхме хазаин, многочислените концерти, изложения и още доста други.

Всичко, което зависи от нас, с цел да бъдат мостовете и връзките посред ни мощни и здрави, ще го вършим и в бъдеще. Пожелавам триумф на изложбата! Сигурен съм, че до края на нейното посещение в Пловдив, тя ще бъде посетена от доста, доста пловдивчани и посетители “, сподели в приветствието си заместник-кметът.

Негово превъзходителство господин Алехандро Поланко описа в детайли за експозицията, разграничена на три интервала: 1989-2007: Предприсъединителния интервал на демократична България – от първото испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз до приемането на България в ЕС; 2007-2018: Двете страни като членки на Европейски Съюз до първото българско председателство на Съвета на ЕС; 2018-2023: Най-новите фрагменти от първото българско председателство до последното (пето) испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Изложбата показва моменти от общия път, извървян от двете страни в границите на Европейски Съюз. Тя включва над 60 фотоси, запечатали събития от двустранните връзки и културния продан от 1989 до 2023 година

Посланик Поланко обърна особено внимание на някои обособени фотографии, разказвайки за събитията, които са запечатани на тях. Сред фотосите в изложбата " Испания и България. Заедно в Европейския Съюз “ могат да бъдат видени архивни фрагменти от срещи на върха, публични визити, значими моменти от предприсъединителния развой на България към Европейски Съюз, моменти на тъга и наслада за двете страни, спортни триумфи и културни оценки, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида. Експозицията цитира в десетина панà мисли на 32-ма представители на културния, научния, публичния и политическия живот в България, свързани професионално и прочувствено с Испания, измежду които Анжел Вагенщайн, Мирослава Кацарова и други В тях те споделят за какво обичат страната, нейния език и просвета.

Негово превъзходителство господин Алехандро Поланко благодари особено за скъпото съдействие на Държавната организация " Архиви “, Българската телеграфна организация (БTA), предоставила по-голямата част от архивните фрагменти. Фотографии са обезпечени също и от Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и Министерството на защитата на Република България.

Думи на признателност оправи и Наташа Костадинова от " Държавен списък “ Пловдив. Събитието приключи с обща фотография за спомен на формалните лица, възпитаниците и преподавателите от ЕГ " Иван Вазов “.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР