Най-новата премиера на ДТ Сава Огнянов“ Куцльото от забутания остров“

...
</TD
>Най-новата премиера на ДТ Сава Огнянов“ Куцльото от забутания остров“
Коментари Харесай

Русе с нова премиера

Най-новата премиера на държавна такса " Сава Огнянов “ " Куцльото от забутания остров “ от Мартин Макдона ще има премиера тази неделя, 21 април, от 19:00 часа на Голяма сцена в театъра.

Режисьор е проф. Пламен Марков, който показа, че първият му допир с пиесите на Мартин Макдона стартира от 1996 – 1997 година, когато е бил на специализация във Англия. " Тогава беше безусловно чужд драматург, а сега от " New York Times “ настояват, че той е " първия популярен драматург на 21 век “. Човекът е извървял доста сериозен път в своето развиване, а всички ние в осмислянето на този чудноват ирландец. “

Сценограф е Светослав Кокалов, костюмите са на Петя Стойкова, композитор е Пламен Мирчев – Мирона, а видеото на Димитър Сарджев. Главната роля е поверена на Тодор Лазаров, вземат участие още Мая Новоселска /гост/, Цанка Цанева /гост/, Петя Венелинова, Любомир Кънев, Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Ивана Керанова, Кадри Хабил, Косьо Станев.

Историята е обвързвана с една фамозна преживелица в ирландския културен живот. На едни доста далечни западни скалисти острови режисьорът Роберт Флаерти взема решение през 1934 година да снима филм. Този филм става емблематичен – " Човекът от Аран “. Мартин Макдона взема тази фамозна история и прибавя към нея нов сюжет -  по какъв начин един куцащ юноша има предпочитание също да взе участие във кино лентата.

" Пиесата съм я превел самичък от ирландски и считам, че този превод е по-адекватен към света на този създател. Надявам се, че доста от вас са гледали неговите фамозни филми " Три билборда отвън града “ и " Баншите от Инишерин “ и ще схванат какво се случва. Оказва се, че манталитетът на ирландците е като нашия и мисля, че това е връзката да бъде възприета у нас, “ споделя режисьорът Пламен Марков.

Изпълнителят на основната роля Тодор Лазаров споделя " Когато погледнем един човек по-дълбоко и тогава разбираме какъв е – не постоянно " първият прочит “ е правилен “. За Ивана Керанова две са водещите тематики в пиесата " Едната е прелестното черно възприятие за комизъм. Втората е непрекъснатото ни предпочитание да сме някъде другаде, с цел да можем да бъдем " други “, като си мислим, че казусът е в мястото, а не във нас “. " Всички герои които представяме в обществото има едно мнение за тях -  става известно че това изобщо не е по този начин. Те са доста по-различни от това, което другите си мислят. И това доста постоянно се случва в живота, “ разяснява Любомир Кънев.

" Професорът ме одобри преди 25 години в първи курс “, споделя Кадри Хабил. " И в този момент все едно съм пети и още имам какво да науча. Тази пиеса е развиване освен личностно, само че и за целия екип на театъра. Просто е друго, блестящо и професионално “.

Цанка Цанева е гостуваща актриса в спектакъла. " Харесва ми да играя облика на едната вуйна. Най-важното е, че лелите не се отхвърлят от умилителните старания да се оправят с живота, там където са. Харесвам ги “.

Въздействаща е сценографията на Светослав Кокалов. " Създаваме метафора, място за идване и място за тръгване. Това е един пристан, където аз се веселя, че тъкмо тук се срещат прелестните идващи и заминаващи герои на Мартин Макдона “.

" Излизаме спокойни и с чест, “ разяснява режисьорът Пламен Марков. " Това което сме желали – това сме създали. Публиката ще го хареса този абсурден свят и ще се забавлява, тъй като той е доста комичен и в същото време с много нечовечен комизъм на този чудноват вид Мартин Макдона, “ показа проф. Марков.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР