Народният представител от ПП-ДБ от Русе Иван Белчев пита регионалния

...
</TD
>Народният представител от ПП-ДБ от Русе Иван Белчев пита регионалния
Коментари Харесай

Иван Белчев пита за напредъка по проекта за укрепване на брега край Мартен

Народният представител от ПП-ДБ от Русе Иван Белчев пита районния министър за напредъка по плана за подсилване на брега на река Дунав край град Мартен.

" Преди една година зададох въпрос по отношение на ерозията и разрушаването на бреговата линия на река Дунав в сектора пред град Мартен от км 481.8 до км 484. Изразих сериозна угриженост заради слабата геоложка конструкция на почвата наоколо до реката, която провокира рушене на крайбрежията, изключително при неспокойствие, породено от мощен североизточен вятър и придвижване на кораби ". 

Ерозията на бреговата линия е сериозен проблем и може да докара до заплаха за построените наоколо до тях здания, както и до загуба на общинска и частна територия.

Народният представител е направил следните предложенията за попречване на този проблем: 

- Изграждане на буни от наедрял ломен камък, сред които да се насипе камък или да се изработят тетраподи с тегло до 500 кг. и разполагането им по брега.

 

- Проектиране и създаване на кейова бетонна стена като продължение на към този момент съществуващата стена пред бившето КТМ до помпената станция.

 

Според Белчев второто решение е по-предпочитано, защото ще предложи трайно решение и ще разреши разполагането на стената по-близо до реката, като на дистанцията сред стената и настоящия бряг може да се насипе материал и да се усили общинската територия.

" В резултат на тези оферти и работата на Областна администрация Русе в Бюджет 2024 предвидихме 600 000 лева за подсилване на брега на река Дунав край град Мартен. Тази сума ще бъде употребена за финансиране на геозащитни ограничения и действия, ориентирани към попречване на ерозионните процеси в засегнатия сектор. Проектът е част от капиталовата стратегия на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и е включен в границите на бюджетната прогноза за интервала 2024-2026 година ", показа още Иван Белчев.

Според него обезпечаването на финансиране е значима стъпка, само че е от значително значение страната да предприеме и незабавни ограничения за подсилване на бреговата линия и попречване на спомагателни вреди.

В тази връзка националният представител заяви, че ще чака отговор от парламентарната естрада от министър Виолета Коритарова-Касабова на въпросите: Какъв е актуалният стадий на реализация на плана за подсилване на бреговата линия край град Мартен? Какви съответни дейности са подхванати досега, в това число осъществени изследвания и готови планове? Какви са идните стъпки и периоди за довеждане докрай на плана?
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР