Над 7% от учениците в русенско са употребявали наркотици –

...
</TD
>Над 7% от учениците в русенско са употребявали наркотици –
Коментари Харесай

Представиха притеснителни данни за дрогата и учениците в Русе

Над 7% от учениците в русенско са употребявали опиати – това демонстрират резултатите от огромно изследване в района, проведено от журналиста Румен Николаев, основен редактор на " Акцент.БГ “ и абстрактен уредник на самодейността " Заедно да спасим децата и Русе от дрогата ".

В самодейността, която бе подкрепена от Областна администрация – Русе, са се присъединили 4292 възпитаници на възраст сред 11 и 17 години от 46 учебни заведения в региона, както и 3138 родители на децата, участващи в анкетата. Това стана ясно през вчерашния ден вечерта по време на конференция в зала " Свети Георги “ на Областна администрация – Русе.

" Целта на самодейността е да сплоти напъните на всички заинтригувани институции и организации в битката против използването и разпространяването на опиати измежду подрастващите “, съобщи главният ѝ уредник журналистът Румен Николаев. Според специалисти от Областната администрация казусът с разпространяването на дрогата измежду подрастващите е извънредно сериозен и се постанова да се вземат сложни ограничения, които да са ориентирани най-много към предварителната защита на приложимост на наркотични субстанции измежду децата.

На въпрос " Употребявали ли сте в миналото през живота си наркотични субстанции? “ от запитаните 4292 възпитаници 319 или 7,36 % са дали отговор позитивно. От тях 227 или 5,23 % са употребявали марихуана, 27 възпитаници или 0,62 на 100 – амфетамини, 23 възпитаници /0,53%/ са употребявали в миналото през живота си екстази, 17 възпитаници /0,39%/ - хероин, а 25 възпитаници или 0,58% са опитвали други субстанции, като някои от учениците са прецизирали, че става дума за " божествен газ “. Останалите декларират, че не са употребявали в никакъв случай психоактивни субстанции.

На въпрос дали през последните 12 месеца учениците са употребявали постоянно наркотични субстанции, 255 от тях, което 5,94%, са дали отговор с " да “. От тях 145 деца – или 3,38 на 100, използват марихуана, 0,75% или общо 32-ма – амфетамини, 0,54% или 23-ма възпитаници – екстази, 16 възпитаници, което е 0,37% - опиати, а 0,91% са дали отговор, че са употребявали различен опиат.

Таня Тончева от Регионалната здравна ревизия в Русе, анализирала резултатите от изследването, изясни, че на въпрос за аргументите, които подтикват младежите към използването на наркотични субстанции, отговорите на учениците могат да бъдат разпределени в три групи. Първата е обвързвана с личностното одобряване и заемане на избрана позиция в обществената конструкция, от която желаят да са част. Много постоянно се срещат следните отговори – " с цел да са готини “, " с цел да са атрактивни “, " с цел да са забавни “, " с цел да се впишат в групата “, " с цел да покажат, че са пораснали “, " под въздействие на другар “, " за наслаждение “, " от сука “, " от любознание “ или пък " с цел да преживеят нещо ново “. По думите ѝ втората по периодичност огромна група от отговори изпъква с наблюдението на затруднени психологични процеси и модели на държание, които като цяло не са с огромна периодичност в тази възраст. Прави усещане потреблението измежду учениците на термини като " стрес “ и " меланхолия “, с цел да обяснят склонността на връстниците си да опитват с упойващи вещества. Други постоянно срещани отговори са " самотност “, " страдалчество “ и " тормоз “. Третата група отговори са свързани със фамилната среда. На въпрос " Имате ли информация или подозрение, че детето ви използва някакви опиати? “, 99,2% от родителите дават отговор, че нямат сходни подозрения. Едва 0,76 на 100 или 24 родители споделят, че имат такива подозрения или знаят, че детето им използва опиати.

По мотив на самодейността на публични места в града ще бъдат сложени 1000 плаката с надпис " Бъди свободен! “. Рисунката е на шестокласника Вихър Даков от Основно учебно заведение " Любен Каравелов “ в Русе. Тя бе определена след провеждането на конкурс.

Останалите сътрудници на самодейността са: Регионалното ръководство на образованието, Регионалната здравна ревизия, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Българският червен кръст – клон Русе, Община Русе, Русенският университет " Ангел Кънчев “, Центърът за психологично здраве в града, двете академични лечебни заведения " Канев “ и " Медика-Русе “, Печатна база “РУСЕ ПРЕС " и други държавни институции и неправителствени организации.

Сред присъстващите на вчерашната среща бяха специалисти от Областната администрация, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по филантропични действия на Община Русе Енчо Енчев, ректорът на Русенския университет учен Христо Белоев, началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева, шефът на Регионалната здравна ревизия доцент доктор Александър Парашкевово, д.м., шефът на Секретариата на Областния съвет на БЧК Антоанета Ябанозова, както и редица представители на държавната и локална власт.

Проучването се прави оценка като най-мащабното в района и страната, съгласно участниците в срещата.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР