Над 400 деца от спортните клубове в Благоевград са заплашени

...
</TD
>Над 400 деца от спортните клубове в Благоевград са заплашени
Коментари Харесай

Над 400 деца от спортните клубове в Благоевград могат да останат без зали за трениране

Над 400 деца от спортните клубове в Благоевград са застрашени от това да останат без място, където да упражняват. Това стана ясно от изявление на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов при започване на днешното постоянно съвещание на локалния парламент, предаде  Агенция " Фокус “.

Става дума за проблема с терените в някогашните казарми, сподели Стоянов и показа последователност на протичащото се. Той посочи, че още на 15 октомври 2021 година с решение на Общински съвет е обещано единодушие за изработването на Подробен устройствен план – ПРЗ за образуването на ново УПИ, с което се утвърждава в парцела да бъде построен технтерекспо център, състезателен център, конгресен център, музей, православен храм и парк.

Три дни по – късно е издадена заповед от основният проектант на Община Благоевград, с която е обещано единодушие за изработването на въпросния проект. Заповед е издадена и от шефа на дирекция " Устройство на териториите “, с която проектът е утвърден. Така предназначението на съществуващите три здания е променено. Следва преписка сред кмета Илко Стоянов и Министерство на районното развиване и благоустройството и регионалния шеф, в границите на която е посочено, че Община Благоевград е изпълнила отговорностите си към Министерски съвет.

По сигнал на регионалния шеф е изпратена инспекция на постройките, която е осъществена от Регионална дирекция " Национален строителен надзор “ (РДНСК). Проверката открива, че няма осъществени строително – монтажни действия.

На 4-ти януари 2023 година, деня, в който кметът Стоянов е в София по покана на зам.-министър Николай Шушков, който е и някогашен регионален шеф на Благоевград по отношение на Покровнишкия мост, в Благоевград е изпратена комисия от Дирекция " Национален строителен надзор “, която да ревизира РДНСК. Малко по – късно е получено писмо в Община Благоевград, с което е обявено на кмета, че въпросните три здания в парк " Македония “ не могат да бъдат употребявани. Стоянов обаче посочи, че това писмо няма статут нито на заповед, нито на съобщение.

" На базата на този текст и на това, което е написано в диапозитива, арх. Панайотова дава разпореждане да не се употребяват трите здания. Събрах юридическия екип и естествено ще апелираме, тъй като ни се не разрешава да употребяваме въпросните здания, без даже да има заповед. В две от залите упражняват над 425 от децата на Благоевград. Упражняват се доста спортове. С това писмо се прави опит да се осуети подготвителната активност на тези деца. Къде ще отидат те? На улицата? “, попита Стоянов.

От думите на кмета на Благоевград стана ясно, че Общината е направила всичко нужни дейности, като залите не са ремонтирани, тъй че няма причина от един път да се каже да не се употребяват. " Аз съм сигурен, че в съда това писмо ще падне. Потресен съм от метода, по който страната реагира по отношение на Община Благоевград “, добави градоначалникът.

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов прикани всички общински съветници, спортни клубове и жители да се обединят към идеята. По думите му в тази ситуация не става дума нито за политика, нито за това кой е кмет или регионален шеф. Става дума за децата на Благоевград.

Градоначалникът беше безапелационен, че от страна на Общинска администрация ще бъдат подхванати всички нужни правно – юридически действия във връзка със протичащото се.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР