Над 1 100 000 са вече събраните пластмасови бутилки и

...
</TD
>Над 1 100 000 са вече събраните пластмасови бутилки и
Коментари Харесай

Клиенти на голяма търговска верига в Пловдив за два месеца са върнали над 144 000 пластмасови опаковки

Над 1 100 000 са към този момент събраните пластмасови бутилки и кенове в автоматите за назад приемане на опаковки на " Лидл ", оповестиха от веригата хипермаркети. От там регистрират, че два месеца след старта на пилотния план на веригата ползата измежду потребителите продължава да пораства, като единствено за миналата седмица събраните опаковки са над 70 на 100 от цялото количество за април.

Данни на компанията демонстрират, че количествата в някои от автоматите в страната доближават до 5000 опаковки дневно, което е доста покрай тези, които реализират най-натоварените машини в страни с към този момент работещи депозитни системи – към 6000 на ден.

Най-много опаковки за преработване досега – над 213 000, са предадени в София, където магазините с автомати са два, всеки с по два автомата. Варненци не отстъпват на столицата и единствено с един магазин за същия интервал са събрали над 200 000 кенчета и бутилки. Следват Добрич (над 161 000), Пловдив (над 144 000) и Габрово (над 126 000).

Събраните през април и май близо 27 тона бутилки предстоят да бъдат предадени на българска рециклираща компания, а рециклираният материал ще бъде употребен в страната за производството на нови бутилки. Материалът е задоволителен за производството на повече от 6 млн. бутилки за вода от половин литър с 30 % наличие на рециклат (rPET). Така ще се осъществя кръговият модел " от бутилка в бутилка ", с помощта на който се понижава потреблението на нова пластмаса, пестят се запаси и се затваря виталният цикъл на суровините.

Пилотният план започва в края на март. Автомати бяха сложени в 10 магазина в София, Варна, Пловдив, Добрич, Габрово, Монтана, Провадия, Троян и Балчик. В разделното събиране на пластмасовите бутилки и кенове взе участие и другата огромна верига хипермаркети - " Кауфланд ", с 5 автомата в София, Пловдив и Варна.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР