Началото на Plovdiv Jazz Summer ще бъде всяка от вечерите

...
</TD
>Началото на Plovdiv Jazz Summer ще бъде всяка от вечерите
Коментари Харесай

Виртуозни музиканти, красива музика, вълшебни гласове във втория Plovdiv Jazz Summer през август

Началото на Plovdiv Jazz Summer ще бъде всяка от вечерите сред 04 до 06 август в Лятно кино " Орфей “ от 21:00 ч. Този път акцент в програмата е връзката сред джаза и фолклорната традиция и импровизационната музика. Така на лятната сцена ще посрещнем Иво Папазов-Ибряма и оркестър " Тракия “, Антони Дончев джаз квартет с " Ева квартет “ и Destino Tango Trio: Людмил Ангелов, Кристина Вилалонга и Виктор Вилена. Билети за концертите са в продажба в мрежата на Eventim.

В края на август в село Марково ни чакат още три концерта от програмата на Plovdiv Jazz Summer. На 25 август ще бъде концертът на Хилда Казасян " Да послушаме кино “, преди него обаче ще чуем и музиката на “Postcard Quintet ", а на идната вечер – 26 август, ще бъде и концертът на Мирослава Кацарова трио с програмата “BLuetronic ".

Програма на Plovdiv Jazz Summer на сцената на Лятно кино " Орфей “

Пловдивската стратегия на фестивала стартира на 04 август с концерта на виртуозния кларнетист Иво Папазов-Ибряма и оркестър " Тракия “. Роден в Кърджали, той стартира да свири, когато е още напълно дребен и повече от 50 години смесва ромската музикална просвета, българския фолклор, турски, гръцки и балкански ритми, джаз и фънк. Прави това по безусловно безподобен и различим метод надалеч отвън рамките на страната. Миналата година Иво Папазов-Ибряма получи огромната премия на Международния фестивал за world и електронна музика WOMEX 2022 Artist Award. През 2022 година музикантът означи и своята 70-годишнина.

Вторият ден от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще ни срещне с един изключително забавен план, който ще бъде показан за първи път пред българската аудитория. На 05 август ще забележим креативната среща на джаз квартета на пианиста, композитор и диригент на Биг бенда на Българското национално радио – Антони Дончев и " Ева квартет “ – Гергана Димитрова, София Янева, Евелина Спасова, Даниела Стоичкова, които са част четирите певици, които са част и от световноизвестния хор " Мистерията на българските гласове “. Антони Дончев основава плана “7 Steps to the Mystery " в устрема си да съчетае два свята на безкрайност – този на обичайния български фолклор и на импровизацията, музиката на момента. На сцената ще бъдат още музикантите Павел Терзийски (глас и електроника) и Мартин Хафизи (ударни инструменти), а особено за концерта в Пловдив ще дойде гръцкият тромпетист Пантелис Стойкос.

На 6 август ще отместим взор от българската традиция и импровизационна музиката, с цел да чуем Destino Tango Trio. Позната като гласа на групата Gotan Project – Кристина Вилалонга е и вокалът на този извънредно забавен интернационален план. Заедно с нея на сцената ще бъде забележителният и добре прочут в Европа бандонеонист – аржентинецът Виктор Вилена, наименуван от " Ню Йорк таймс “ " занаятчия на бандонеона “. Към двамата музиканти се причислява и фамозният български пианист – Людмил Ангелов, считан за един от огромните модерни интерпретатори на Шопен. Гостуването на Destino Tango Trio се осъществя с поддръжката на Посолството на Кралство Испания в България.

Проектът е основан под продуцентството на Българския културен институт в Париж.

Plovdiv Jazz Summer продължава в село Марково в последните дни на август с концертите на Хилда Казасян и Мирослава Кацарова.

Едни от най-популярните, красиви кино песни и музика от остарялото незабравимо българско кино ще чуем в програмата на Хилда Казасян " Да послушаме кино “. Тя ще прозвучи от откритата сцена в центъра на село Марково (пред НЧ " Алеко Константинов – 1907 “, ул. " Захари Стоянов “ № 63) на 25 август от 21:00 ч. и ще бъде със свободен достъп. Заедно с Хилда Казасян ще бъдат музикантите Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, а специфични посетители ще са Теодосий Спасов и Васил Петров. Мултимедията, която е главен воин в този театър, е готова от Васил Къркеланов. Аранжиментите са направени особено от Живко Петров и Христо Йоцов.

" След толкоз вълнуващия за мен триумф, с който мина турнето ни, съм същински нетърпелива да го изживеем още веднъж на 25 август в с. Марково. Програмата включва едни от най-популярните песни от толкоз обичаните български филми като " Любимец 13 “, " Козият рог “, " Адаптация “, " Вчера “... “, споделя Хилда Казасян.

В довечера в действителност ни чакат два концерта. Вечерта ще стартира в 19:30 ч. с музика на най-младото джаз потомство или с други думи, с групата “Postcard Quintet ". Неделчо Нинов – тромбон, Ралица Тонева - aлто саксофон, Вилизар Гичев - китара, Христо Минчев - контрабас и Теодор Тошков – барабани ще показват напълно нов и авторски репертоар.

И тази година в програмата на Plovdiv Jazz Summer ни чака култивиран концерт. След миналогодишния триумф на камерните концерти, на 26 август от 21:00 ч. Мирослава Кацарова, дружно с Мирослав Турийски и Младен Димитров, ще ни поканят в уютната атмосфера на градината във вилната зона на село Марково (ул. " Панорамна “ 60), където ще показват своя план BLUETRONIC.

Заглавието му подсказва, че можем да чакаме аранжименти с дейното електронно звучене на песни от и на Мирослава Кацарова. " Иронично “, " Уча се да бъда с теб “, " Чудеса “, " Път към безкрайното лято “, " Парфюми “, " Летни улици “, " Боса нова за нея “ ще бъдат измежду песните, които концертът ще включва. Също по този начин обаче ще чуем кавър версии на Dance Me to the End of Love на Ленард Коен и Teardrop на Massive Attack. Създаването на реаранжирани песни с доста електроника и нови бийтове е главно по концепция на Младен Димитров.

Съвсем скоро следва да бъдат пуснати билети за този концерт в мрежата на Eventim.

Разбира се, през всички вечери на фестивала ще има питейни заведения, разхладителни питиета и коктейли.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са проведени от Blue M. Събитията се организират с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023 година

Последната вечер на 06 август се осъществя с поддръжката на Посолството на Кралство Испания в България. Събитията в село Марково се реализират в партньорство с кметство Марково и община Родопи.

Plovdiv Jazz Summer се осъществя с поддръжката на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, КЦМ, New Natures Way и Natural Factors, NESCAFÉ Dolce Gusto

Фестивалът се реализира с медийната поддръжка на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, Импресио, дир.бг, Виж, Лицата на града, Въпреки, Артакция, Mediacafe.bg, Капана, Под тепето, Пловдив тайм, Трафик нюз, Нула 32, My Sound.

Програма 04-06 август 2023 // Пловдив

04 август | 21:00 ч. | Лятно кино " Орфей “

Иво Папазов-Ибряма и оркестър " Тракия “

05 август | 21:00 ч. | Лятно кино " Орфей “

7 Steps to the Mystery

Антони Дончев джаз квартет с ЕВА Квартет (Гергана Димитрова, София Янева, Евелина Спасова, Даниела Стоичкова) със специфичното присъединяване на Пантелис Стойкос (Гърция)

06 август | 21:00 ч. | Лятно кино " Орфей “

Destino Tango Trio

Людмил Ангелов, България

Кристина Вилалонга, Испания

Виктор Вилена, Аржентина

Програма 25-26 август 2023 // село Марково

25 август | 19:30 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. " Захари Стоянов “ №63)

“Postcard Quintet "

Неделчо Нинов, Ралица Тонева, Вилизар Гичев, Христо Минчев, Теодор Тошков

25 август | 21:00 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. " Захари Стоянов “№63)

Хилда Казасян – " Да послушаме кино “

с Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов

специфични посетители: Теодосий Спасов и Васил Петров

Вход свободен и за двата концерта

26 август | 21:00 ч. | ул. " Панорамна “ 60, вилна зона, село Марково

Мирослава Кацарова трио – " Bluetronic “

камерен култивиран концерт с присъединяване на Мирослав Турийски и Младен Димитров

Билети в мрежата на Eventim: следва да бъдат пуснати напълно скоро
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР