Наближават Великденските празници – време, което ни вдъхновява да преоткриваме

...
</TD
>Наближават Великденските празници – време, което ни вдъхновява да преоткриваме
Коментари Харесай

Много събития в Пловдив по време на великденските празници

Наближават Великденските празници – време, което ни въодушевява да преоткриваме вярата си в положителното, вярата и чудесата. Дори в модерните времена, в които живеем обичайните детайли, свързани с празника, са се запазили в огромна степен – яйцата да се боядисват в четвъртък или събота, на трапезата да има козунак и агнешко, да се върви на черква в нощта преди Възкресението, и да не се работи по великденските празници.

И тази година Община Пловдив е подготвила разнообразни начинания в празничните дни- разнородни концерти и великденски работилници за изписван на яйца.

Кулминацията в празничната стратегия е на 6 май, когато на пл. " Стефан Стамболов “ от 17.00 часа ще се състои за пръв път в България, един неповторим концерт " Той, Тя и Акордеонът “ с присъединяване на двама изумителни акордеонисти Вероника Тодорова и Калоян Куманов. Заедно с тях на сцената ще се качат именитите Светлин Стайков – китара, Александър Леков - бас китара, Мирослав Турийски – пиано, Начо Господинов – барабани и струнен квартет в състав: Стилиян Дерменджиев, Теодор Добрев, Петя Кавалова, Анет Артинян. Датата напълно не е определена инцидентно, тъй като тогава се празнува и Световния ден на акордеона – 6 май. Входът е свободен!

ПРОГРАМА

30 април 2024 година, вторник

19:00 ч. ГХГ – Пловдив,  Иконна изложба, ул. " Съборна “ 22

Великденски концерт на Девическа хорова групировка " Евмолпея “

2 май 2024 година, четвъртък

11.30 ч. – 13:00 ч.  Площад " Стефан Стамболов “

Великденска креативна работилница за деца, с присъединяване на възпитаници и преподаватели от Национална гимназия за театрални и екранни изкуства, гр. Пловдив и ученици на Пловдивската духовна семинария " Св.св. Кирил и Методий “.

За поредна година Община Пловдив и НГСЕИ - Пловдив подаряват радостни Великденски занимания на децата на Пловдив. На Велики четвъртък и Велика събота, когато се боядисват яйца, пред постройката на общината ще има " Великденски креативен работилници за деца “. Всички искащи могат  да украсят по собствен дизайн великденски яйца, които по-късно да отнесат в своите домове, а надарените ученици на НГСЕИ ще им оказват помощ, асистират и предизвикват. Осигурени са декоративни яйца, направени от стиропор, екологични водоразтворими бои за декориране и четки. Възпитаници на Пловдивската духовна семинария " Св.св. Кирил и Методий “ ще описват на децата за същността и смисъла на най-големия християнски празник, който всяка година озарявa домовете ни и неговите знаци. Тревните площи пред Община Пловдив към този момент са декорирани с огромни красиво изрисувани яйца, дело на възпитаници от НХГ " Цанко Лавренов “ и НГСЕИ. Част от тях бяха възобновени от младите гении от 10А клас на НГСЕИ, компетентност " Декор ", с учител Димитър Къркеланов.

4 май 2024 година, събота

11:00 - 13.00 ч. Площад " Стефан Стамболов “

Великденска креативна работилница за деца, с присъединяване на възпитаници и преподаватели от Национална гимназия за театрални и екранни изкуства, гр. Пловдив и ученици на Пловдивската духовна семинария " Св.св. Кирил и Методий “

5 май 2024 година, неделя

11:00  ч. Площад " Стефан Стамболов “

Концерт " Великденски чудеса в страната на гениите “ с участници от предаването " Ася в страната на гениите “

Концерт на танцово студио към СКИС " Немезида “ Пловдив с началник и хореограф Мариана Данева.

17:00  ч. Площад " Стефан Стамболов “

Концерт на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев

6 май 2024 година, понеделник

12:00  ч. Площад " Стефан Стамболов “

Концерт на Представителен отбор " Марица " към СУ “Св. св. Кирил и Методий " с живописен началник Боян Алексиев

17:00  ч. Площад " Стефан Стамболов “

Концерт " Той, Тя и Акордеонът “

С присъединяване на:

Акордеон: Вероника Тодорова

Акордеон: Калоян Куманов

Китара: Светлин Стайков

Бас китара: Александър Леков

Пиано: Мирослав Турийски

Барабани: Начо Господинов

Струнен квартет: Стилиян Дерменджиев, Теодор Добрев, Петя Кавалова, Анет Артинян

Концертът " Той, Тя и Акордеонът “ с присъединяване на изключителни музиканти ще бъде показан за първи път пред аудитория, освен това тъкмо в Световния ден на акордеона – 6 май. Датата се свързва с първия патент за акордеон, който е регистриран на 6 май 1829 година във Виена от производителя на органи и пиана Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо. От тогава и до през днешния ден, акордеонът се трансформира в обичан инструмент, първо на националните музиканти, а във времето се интегрира в обичайните музикални стилове от целия свят.

Събития в музеите:

27 и 28 април 2024г,  (Лазаровден и Цветница) от 10 до 16 часа, Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. Др. “Стоян Чомаков “ 2 

" Великденска работилница в Регионален етнографски музей “ с посетител  майстор Светла Ракшиева, която вкара участниците в изкуството на писането на яйца. Освен да си изрисувате лично яйце, ще научите доста нови неща за символиката му, за традициите и методите на боядисването и изписването му в другите страни и в България.

Заниманието е уместно за всички възрасти. Такса за присъединяване - 8.00 лева Всички нужни материали са обезпечени от музея.

5 май– 12 май 2024г., 9.00 -18.00 часа, Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. Др. “Стоян Чомаков “ 2 

Изложба " Великден в България, Чехия и Словакия “

В изложбата се споделя за общото и особеното в традициите на трите страни. Могат да се проследят непокътнатите езически традиции, публикувани при нас и при тях, както и да се види до каква степен християнството е трансформирало националните вярвания и показа.

Пролетните ритуали за възраждането на природата, с които е обвързвана и великденската обредност, са показани съгласно употребяваните в тези страни Юлиянски и Грегориански календар. В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. А в Чехия и Словакия постът стартира с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички национални традиции през това време.

При тази параленост ясно се обрисуват обредите, свързани със земеделските жертви, които са общи за трите страни. Или лазаруването, един ритуал на инициация за девойките, който се възприема, като бит с антични корени. Любителите на красивите писани яйца ще могат да научат какъв брой разнообразни техники се употребяват за украсата им; за традициите, непокътнати от Средновековието до през днешния ден, както и за новите способи, употребявани в ХХІ век.

1–15 май 2024г., Детски отдел при НБ " Иван Вазов “

Изложба на великденски яйца " Пъстри, шарени яйца “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР