На старта на летния сезон концесионери с апел за актуализиране

...
</TD
>На старта на летния сезон концесионери с апел за актуализиране
Коментари Харесай

Сезонът е открит, но липсват спасители и медици по родните плажове

На старта на летния сезон концесионери с зов за актуализиране на Наредбата за водното избавяне. От през днешния ден плажовете по Черноморието би трябвало да са подготвени за туристи, осведоми bTV. Заради дефицита на спасители и медицински фрагменти обаче линиите се разкриват поетапно.

В Слънчев бряг, където към този момент има много туристи, плажовете са подсигурени със спасители и здравно обслужване.

На множеството места, в това число и на градския плаж в Бургас, линиите се обезопасяват поетапно, до края на юни. За момента от 11 поста са разкрити единствено два, дежури и един екип доктор с здравна сестра.

Кадровият проблем е най-сериозен на новоотдадените плажове чартърен, които занапред търсят спасители. 

Едно от решенията, които оферират концесионери, е плажовете да бъдат категоризирани съгласно това какъв брой са рискови и посещавани. Така по двама спасители на всеки 150 метра да има там, където морето е бурно.

След като плажовете са почистени, стартира слагането на чадърите и останалото съоръжение. На Северния плаж в Бургас не бързат - всички избавителни постове ще проработят от края на юни. 

" Има плажове, които са по-открити, които може би не е нужно да има толкоз доста спасители като брой, може да се употребяват разновидности като обходни двойки. Докато има по-малки плажове на по-опасни места, на които може би там би трябвало да се акцентира повече ", декларира ръководителят на Асоциация за ръководство на морските плажове Симеон Цветков.

" Оттук се вдишва два пъти - 30 натиска, две вдишвания. След това се отваря да излезе, в случай че има някаква нечистотия, отново се слага и отново се вдишва ", изяснява старши спасителят Веселин Илиев.

Спасителните постове би трябвало наложително да са оборудвани с въжета, свирки и буйове.

" Изгорели от слънцето те устоят тъкмо един сезон. Просто всяка година, в случай че не през две години, би трябвало да се сменят, тъй като се късат самите колани на буйовете, ние сме ги шили и сме ги правили ", споделя старши спасителят Петър Русев.

Според концесионери наредбата за водното избавяне би трябвало да бъде актуализирана с АТВ-та, джетове и дронове, които да компенсират неналичието на спасители.

" Навремето сме били 17 поста, в този момент сме единствено 11 поста, на процедура на половината спасители. 20 индивида пък спасяваме 10-15 хиляди индивида ", споделя Петър Русев.

" Имаме като съоръжение ЕКГ в колата за спешна помощ, само че е желателно в действителност в медицинския пост или медицинския пункт да имаме мини ЕКГ уред, тъй като въпреки всичко да можем с него до плажната линия да стигнем ", изяснява здравната сестра Мила Самсонова.

Най-често летовниците търсят първа помощ при пострадвания от стъкла на плажа, ужилване от медуза или прилошаване при високо кръвно.

Към Министерството на здравеопазването е основана работна група за актуализиране на Наредбата за водното избавяне, само че не се чака решенията да влязат в действие това лято.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР