На фона на всички световни кризи, към които у нас

...
</TD
>На фона на всички световни кризи, към които у нас
Коментари Харесай

Брокер: Един имот би трябвало с наеми да се изплати за 20 години, но в момента трябват повече от 30

На фона на всички международни рецесии, към които у нас се прибавя и политическата, цените на парцелите не престават да галопират нагоре. Ръстът е 15% през първите шест месеца на годината. Най-скъпа е София, гонят я Варна, Пловдив и Бургас. Сделките с парцели в столицата за миналата година са към 30 000.

Цените на жилищата в София са нарастнали по-бързо от тези в Дъблин и Берлин през второто тримесечие на тази година, сочат данни на интернационална консултантска компания.

" Последните две години от началото на пандемията всички чакахме, че цените ще спаднат, само че се случи тъкмо противоположното, още 2020 година, цените скочиха с най-малко 15%, а предходната 2021 година покачването доближи до 30%. Факторите са инфлацията - хората, които имат свободни пари, гледат да влагат някъде, а парцелът е сигурен актив ", съобщи Боряна Иванова, консултант-продажби.

Според данни на Националния статистически институт от градовете с население над 120 000 души най-голямо е покачването на цените на парцелите в Русе - с 23,3% по отношение на второто тримесечие на 2021 година. На второ място се подрежда София със 17% растеж. На трето място е Бургас с нарастване от близо 15 на 100. На четвърто, пето и шесто място са Стара Загора, Пловдив и Варна.

Цените на жилищните здания в София са скочили с 11,5% на годишна база по отношение на месеците април и юни. Тази постройка в идеалния център на София ще предлага жилищата си за 6000 евро квадратния метър.

Въпреки ниските приходи у нас търсенето също е огромно, най-често купувачите са млади фамилии. Наблюдава се, че младите все по-рано се отделят от родителите си, изключително в огромните градове. В Благоевград да вземем за пример строителството на жилищни здания се е нараснало с към 60%. Там междинната месечна заплата е сред 1100 и 1500 лв.. Според огромна част от хората цените на жилищата са прекомерно повишени.

При парцелите за инвестиция забавна детайлност е, че наемите не се усилват.

" Това е един абсурд, тъй като един парцел би трябвало с наеми да се изплати приблизително за 20 години, а сега трябват 30 и повече години ", споделя още Иванова.

Въпреки по-дългия период за възвръщаемост на инвестицията в парцели тя остава желана, тъй като инфлацията изяжда спестените пари, а към този момент няма изгледи цените на парцелите да паднат.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР