На 27 октомври 2023, от 18:30 часа, в зала “Планетариум

...
</TD
>На 27 октомври 2023, от 18:30 часа, в зала “Планетариум
Коментари Харесай

В Пловдив представят първата по рода си книга на палеонтологична тема от български автор

На 27 октомври 2023, от 18:30 часа, в зала “Планетариум " на Регионален природонаучен музей – Пловдив Ви каним на среща с създателя Владимир Николов – палеонтолог, палеоилюстратор и докторант в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, който ще опише за историята на книгата от зараждането на концепцията до реализирането ѝ.

" От дете желая да напиша и илюстрирам книга за динозаврите. Даже не една, а доста и разнообразни книги. Неведнъж съм започвал, всякога в друг формат, стигал съм ненапълно, и съм изоставял плана. Не съм си представял, че ще бъде тъкмо тази, че ще споделя нещата, за които споделя, и ще наподобява по метода, по който наподобява “, споделя Владимир в профила си във Facebook.

В седемте описа в книгата той наблюдава историята на третата експедиция до

Трънското находище на динозаври, провела се през 2020 година. На страниците оживява всекидневието на учените, работата и компликациите, с които се сблъскват, разказани са методите, които употребяват, с цел да осветят историята, нашепвана им от античните кости през дълбините на времето.За най-любознателните е включен обстоен терминологичен речник, биографични профили на участниците в експедициите и голям брой фотоси, диаграми и илюстрации с реконструкции на гръбначните животни обитавали България през къснокредната ера.

Епилогът към книгата е на световноизвестния специалист по динозаврите проф. Стийв Брусати.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева от Геологическия институт-БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Авторът Владимир Николов е палеонтолог и палеоилюстратор, докторант в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките. Изследва костните тъкани на фосилни гръбначни животни, открити в България, и взе участие интензивно в изследването на динозавърското находище край град Трън. Носител е на докторантската стипендия на фондация " Карол Знание “ за 2020 година, а работата му в Трънско е подкрепена от The Jurassic Foundation. Илюстрирал е детската книга Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology и е създател на корицата на българското издание на бестселъра " Възход и проваляне на динозаврите “ на

Стийв Брусати. Участник е в интернационалната палеоарт галерия Picturing the Past (2018), а негови произведения са отпечатвани в учебници, научнопопулярни книги, енциклопедии и списания.

Изданието се реализира в партньорство с MediaBricks.bg и приходите от продажбата му ще бъдат употребявани в поддръжка на бъдещите палеонтологични експедиции на екипа на НПМ-БАН.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР