На 23 март, от 16.30 часа в Народна библиотека Иван

...
</TD
>На 23 март, от 16.30 часа в Народна библиотека Иван
Коментари Харесай

Специалист разкрива как спасява и опазва ръкописи от Северен Ирак

На 23 март, от 16.30 часа в Народна библиотека " Иван Вазов “ ще се състои лекция на доктор Николас Сарис, реакционер на хартия в Националната библиотека на Гърция. Темата е: " Северен Ирак: " Спасяване и запазване на ръкописи във времена на заплаха ". Входът е свободен, работен език – британски.

Тази презентация разисква задачата за избавяне и запазване на ръкописи от Северен Ирак, заплашен от военния спор с Ислямска страна и опустошителните резултати от вандализма върху християнски манастири и църкви.

" Неочаквано прекарване беше да посетя военната зона отвън Мосул в търсене на известни сбирки от ръкописи от неотдавна окупирани още веднъж градове, църкви и манастири в региона, след двугодишното им завладяване от Ислямска страна и техния уголемен вандализъм. Свидетелите, идентифицирането на унищожени ръкописи в руините, само че също по този начин и обнадеждаващото избавяне на други разказват горчивия излаз от тази война и нейното влияние върху културното завещание на тази богата на история земя “, написа в аноса си доктор Сарис, който е реакционер на книги и хартия в Националната библиотека на Гърция.

Бил е преподавател по консервация на книги и хартия  в бакалавърски курсове в Гърция, както и реакционер в Британската библиотека и манастира Св. Йоан Теолог, Патмос, Гърция, където също по този начин провежда интернационалните семинари на Патмос по консервация и историческо подвързване на книги.

Д-р Николас Сарис е бил част от екипа на Проекта за запазване на библиотеката на Света Екатерина от 2001 година и е сътрудничил като реакционер и откривател на свободна процедура в интернационалните планове за запазване, образование и проучвания на ръкописи в Египет, Ирак, Етиопия, Гърция, Обединеното кралство, Турция.

Изнасял е доста лекции по тематиките за запазване на ръкописи и исторически подвързии на книги.  Той получава докторска степен от Лондонския университет по изкуствата върху проучването на декорирани с принадлежности подвързии на книги от манастира Света Екатерина в Синай, Египет.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР