На 21 септември, събота, в училището в с. Горна Липница

...
</TD
>На 21 септември, събота, в училището в с. Горна Липница
Коментари Харесай

Русенско село е домакин на международна изложба

На 21 септември, събота, в учебното заведение в с. Горна Липница се открива изложбата на интернационалната Арт резиденция " Старото учебно заведение " – издание септември 2024 година - " Творческа България за Света ".

По време на изложбата ще видите творбите на гостуващите в резиденцията актьори, сътворени по време на престоя им в селото:

Лукас Кроул ( Австралия/Шотландия) – ще показа своя пърформанс " БАБА " :

" През 1980 година баба ми и дядо ми, дружно с майка ми, нейната сестра и брат ми, имигрират от Глазгоу в Австралия. Аз съм първият член на фамилията, който е роден там. Моята еднаквост, както при множеството деца на имигранти, се усеща обвързвана с мястото на генезис на фамилията ми и с мястото, където съм израснал.

Хората по целия свят употребяват танца и ритуалите, с цел да изразят връзката си с мястото. Когато отиваме в нова земя и откриваме своята екосистема, ние по едно и също време одобряваме новия свят, в който се намираме, и показваме частите от себе си, които носим от родното си място. Това основава акомпанимент на дисонанс, само че въпреки всичко е акомпанимент. Сега бих желал да извърша едно хоро за вас, с малко шотландски привкус............. "

Мариана Соломониду (Кипър) – ще показа своята инсталация   " Не ме наранявай повече... ":

В " Не ме наранявай повече... " Мариана Соломониду изследва паралела сред човешката и архитектурната контузия, като употребява изцелението като съществена тематика. Вдъхновена от естествената среда на Горна Липница, артистката основава " кръпки " от локални материали - като плодове, семена и листа, които символизират възобновяване, устойчивостта и повторното свързване с мястото.

Инсталацията " Не ме наранявай повече... " приканва фена да се замисли върху личния си опит с контузия и възобновяване, като акцентира, че както в архитектурата, по този начин и в човечеството процесът на излекуване е акт на възвръщане на целостта макар несъвършенствата.

Селин Гьоксел (Турция) – ще показа серия от картини " Природата, която ме обгръща ":

Преди три години пристигнах в Арт Резиденция " Старото учебно заведение " и това промени живота ми по доста добър метод. Като градски човек съм мощно изложена на шума и тълпата. Плодородното поле, което боготворя и по което обичам да се разхождам през деня и нощем, се трансформира в моето място за бягство в съзнанието ми, когато съм прекомерно претрупана.

Според моя опит това е място, където усещаш тишината, нищото, само че по-късно и пълнотата. Мога да кажа, че полето на Горна Липница ме обгръща със независимост и наслада, тъй че с наслада се задвижвам да създавам.

В ателието на Магьосника в постройката на Старото учебно заведение първо ще видите пейзажна картина с дължина към 6 м, която изобразява полето със сено денем, по залез слънце и през нощта. Също по този начин сътворих и можете да видите и 5 акварелни картини, за които също се въодушевих от заобикалящата среда.

Димитър от L.Y.R.A ( България) – ще показа своя творческо-философски умствен опит (под формата на две картини) - БЛОК СХЕМИ на Устойчивата Революция, протичаща в: България и страните от Балканите/Развитите страни от света

Тези картини и този опит проучват един от вероятните пътища на бъдещо, стабилно развиване на България, Балканите и Европа в едно с природата. Въпросният път e основан на творчеството.

Наблюдавайки България и света през днешния ден /20.09.2024 г./ виждаме, че те " боксуват " и обезверено търсят система от хрумвания, които да им дадат смисъл и религия да продължат напред.

Нуждаем се от нова политическа доктрина с нов индивид. Този индивид може да е творчеството, като философско разбиране, по този начин както го преглеждат философите, като Николай Бердяев и Джорджо Агамбен. Новата доктрина може да е Творческа Политическа Теория.

Място: Сградата на учебното заведение в Горна Липница – 2 етаж

Време: 17.30 ч.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР