На 19-ти и 20-ти април 2023 г. беше проведена работна

...
</TD
>На 19-ти и 20-ти април 2023 г. беше проведена работна
Коментари Харесай

Омбудсмани от страната проведоха среща в Пловдив

На 19-ти и 20-ти април 2023 година беше извършена работна среща на локалните публични медиатори в Република България с хазаин публичният медиатор на територията на община Пловдив инж. Борислав Стаматов. Дейността на мрежата на публичните медиатори беше замразена по отношение на пандемичната конюнктура в страната и това бе първата сходна среща за последните три години.

На нея участваха публичните медиатори, както следва: Лилия Христова – община София,Гинка Щерева – община Казанлък, Георги Шопов – община Пазарджик, Тодор Стамболиев – община Бургас, както и напълно неотдавна определеният нов медиатор на община Стара Загора Иванка Сотирова. На срещата не съумяха да участват други публични медиатори, заради служебна ангажираност, а в някои общини, заради изминал мандат, няма определени нови медиатори, макар извършените състезания.

На срещата беше обменен опит, бяха разисквани сходни практики в общините в активността за отбрана на правата на жителите. За следващ път беше подложен казусът за смяна на статута на публичния медиатор и бяха планувани общи дейности за издигане на престижа на институцията и разширение на мрежата на публичните медиатори в страната. Беше определен нов ръководител на мрежата в лицето на господин Тодор Стамболиев – публичен медиатор на територията на община Бургас.

Специално време беше отделено за възпитаници от 11-ти клас от ПГ по туризъм " Проф. доктор Асен Златарев “ и техния началник госпожа Елисавета Георгиева, които бяха на посетители на публичните медиатори. В неналожителен и другарски диалог бяха разисквани текстовете в учебника по " Гражданско обучение “, които касаят институцията на националния омбудсман в Република България и неговите пълномощия. Учениците зададоха много въпроси към локалните омбудсмани, споделиха своите визии за качеството на образованието в страната и изложиха бъдещите си житейски проекти. Някои от тях показаха своето предпочитание за присъединяване в иден втори конкурс за юношески омбудсман на гр. Пловдив, който се възнамерява да се организира през есента на 2023 година

На 20-ти април бяха извършени работни срещи с кмета на Община Пловдив и с ръководителя на Общински съвет – Пловдив инж., на които се изложи потребността от доразвиване института на публичния медиатор, както и несъмнено се регистрира нуждата от неговото битие, както за жителите, по този начин и за органите на локалната власт.

Участниците в срещите показаха своето удовлетворение от провеждащия се конгрес и си сложиха за цел да приближат активността си до равнището на европейските условия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР