На 16 юни в Пловдив предстои гастрола на забележителната пианистка

...
</TD
>На 16 юни в Пловдив предстои гастрола на забележителната пианистка
Коментари Харесай

Елена Башкирова е първата международна звезда, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway

На 16 юни в Пловдив следва гастрола на забележителната пианистка със международна популярност Елена Башкирова. Събитието е от 12.00 часа – матине на сцената на ДК " Борис Христов “. Оказва се, че тя ще бъде първата огромна звезда на класическата музика, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway, намиращ се в Дома на културата " Борис Христов “, благосъстоятелност на Пловдивската опера.

Вече повече от година градът се гордее с скъпата облага, която дава отлични благоприятни условия за посещение на международни майстори на клавирното изкуство. В края на 2022 година Държавна опера Пловдив се снабди с концертния инструмент от най-голям клас Гранд (D 274), доставен у нас непосредствено от фабриката за пиана Steinway & Sons в Хамбург. Роялът бе селекциониран тогава персонално от брилянтния наш пианист проф. Людмил Ангелов, а досега на него са имали привилегията да изнесат концерти надарените млади музиканти Емануил Иванов, Иван Дончев, Симеон Гошев и Ивайло Василев, лауреат на Националния конкурс " Кантус Фирмус “.

Елена Башкирова идва у нас за концерт с Оркестър " Кантус Фирмус “ от програмата на " Европейски музикален фестивал “ – Пловдив. Тя и музикантите от ансамбъла ще изпълнят стилна моцартова стратегия под диригентството на маестро Георги Димитров: Дивертименто в ре мажор, Концерт за пиано и оркестър №13 и Симфония №36 " Линц “.

Събитието се осъществя с финансовата поддръжка на Община Пловдив като част от Културния календар на града и в партньорство с Пловдивската опера. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim, както и на билетните каси в Пловдив: пл. " Стефан Стамболов “ №1, ул. " Цар Ивайло “ №2 и ул. " Райко Даскалов “ №1.

Родена в фамилията на огромния съветски клавирен възпитател Дмитрий Башкиров, животът на Елена постоянно е бил обвързван с музиката. Още от детството тя научава скъпи уроци, които й дават опция да израсне като една от най-големите модерни клавирни изпълнителки. В изявление във връзка идването си у нас тя споделя, че измежду значимите неща, научени от нейния татко е по какъв начин да реализира звукоизвличането на инструмента.

" Звукът се трансформира във физическо събитие, само че не физическата му същина е значима “, споделя фамозната пианистка. " Водещото е мозъкът – или визията за звука в мозъка. Преди да засвирим, е значимо постоянно да си представяме какъв тон желаеме да произведем. Да усетим по какъв начин звукът минава през тялото, от главата до петите. Важното е да позволим на звука да премине от мозъка до сърцето и чак по-късно до ръцете ни. Въпросът не е в това по какъв начин да сложим пръстите върху клавишите, тъй като всеки инструмент има разнообразни клавиши, а всеки човек – разнообразни пръсти. Истинският ключ е да си представим характера на звука – дали е вокален (да фразираме все едно пеем), дали е по-близо до звука на струнен инструмент, или пък до този на дървените духови “, акцентира Башкирова.

В края на 70-те години на ХХ в. Елена Башкирова съумява да напусне Съюз на съветските социалистически републики дружно с първия си брачен партньор Гидон Кремер. Пианистката дефинира този миг от живота си като смела стъпка, чиито последици тя не е могла да осъзнае незабавно. Властите не разрешават на родителите й да пътуват в продължение на осем години и едвам след идването на власт на Михаил Горбачов, режимът е омекотен и отношението към фамилията й се трансформира.

Друг основен миг от живота на Елена Башкирова е срещата със забележителния музикант Даниел Баренбойм, с който към този момент няколко десетилетия са семейство. Те се срещат доста млади и в началото ги свързва единствено другарство. По-късно стават семейство, в което се израстват синовете им Дейвид Артър и Майкъл, които също се занимават с музика.

А в този момент, след толкоз доста години, медиите ги назовават фамилията, което свири дружно, въпреки по-големият от синовете им да се насочва към електронната музика и поп продукции. Малкият им наследник Майкъл стартира да свири на разнообразни принадлежности още от ранна възраст – първо на пиано, а по-късно продължава с цигулка. Без родителите му да са възнамерявали това, той развива своя гений и става цигулар в фамозния оркестър " West-Eastern Divan “, основан от неговия татко.

" Той свири прелестно, свири на цигулка, а също и на виола “, споделя Елена Башкирова за него. " Винаги ми харесва да си партнирам с него. Въпреки че изсвирвам с някои от най-великите музиканти в света, той постоянно ми липсва като камерен сътрудник. Много съм щастлива, когато той е наоколо “, споделя пианистката.

Елена Башкирова, чийто репертоар обгръща произведения от класиката до музика на ХХ-ти век, е постоянен гост-солист на известни оркестри по света и има дългогодишно креативно съдействие с музиканти като Семьон Бичков, Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс и доста други. През 1998 година тя основава Йерусалимския интернационален фестивал за камерна музика, на който е артистичен шеф и досега. Фестивалът се организира всяка година през септември и е значима част от културния живот на Израел, обединявайки изключителни солисти от международните подиуми. От 2012 г.  годишно в Еврейския музей в Берлин се организира партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива необятна известност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР