На 15.04.2024 год. Окръжна прокуратура – Русе и Районна прокуратура

...
</TD
>На 15.04.2024 год. Окръжна прокуратура – Русе и Районна прокуратура
Коментари Харесай

Ден на Отворените врати в Окръжна прокуратура – Русе и Районна прокуратура – Русе

На 15.04.2024 год. Окръжна прокуратура – Русе и Районна прокуратура – Русе организираха Ден на отворените порти, на тематика " Открито за правосъдна власт. Нека се срещнем “. Повод за това бе професионалния празник на българските адвокати и на правосъдните чиновници.

В събитието взеха присъединяване 20 възпитаници от ХІІ клас на ПГИУ " Елиас Канети “ – гр. Русе и техният учител госпожа Aхмедова и 30 деца от ІХ до ХІІ клас на СУ " Христо Ботев “ – гр. Русе и преподавателите им госпожа Касърова и госпожа Бакалова. Гостите бяха посрещнати от Зам.-окръжен прокурор Мирослав Маринов и представител на Окръжна прокуратура – Русе, Зам.-районен прокурор Светослав Великов и представител на Районна прокуратура – Русе и следовател Вярка Дудева – Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе.

Учениците бяха осведомени със основаването и историята на правосъдната система на България, структурата на органите на правосъдната власт и отговорностите, които имат магистратите. Прокурор Великов обясниха по какъв начин работи правосъдната система, функционалността на прокуратурата и съда. Редът, по които всеки жител на Р България може да подаде сигнал за осъществено престъпление. С образци от практиката беше разказан пътят, по който минава един сигнал за закононарушение от инспекцията на полицейския чиновник - до постановяване на неоправдателна присъда и обезщетяване на потърпевшите. Разяснено беше на учениците, на каква възраст стартират да носят наказателна отговорност и какви са последствията, планувани от закона, в случай че им бъдат наложени другите по тип санкции, разказани в Наказателен кодекс.

Следовател Дудева показа образци от практиката си, като изясни по какви правила се организира следствието по наказателни каузи, какви типове експертни проучвания могат да бъдат осъществявани и по какъв начин следва да бъдат събирани доказателства. Беше показана и съответна информация за този развой, като посредством презентации бе показана и работата на експертите-криминалисти.

Магистратите засегнаха тематиката за опиатите и тежките последствия от закононарушенията свързани с контрабандата и разпространяването на другите типове наркотични субстанции.

Изнесената информация, предизвика учениците и на домакините бяха заложени голям брой въпроси, свързани с потреблението на другите начини за събиране на доказателства. Част от тях демонстрираха интерес, по какъв начин могат да следят или вземат участие като поемни лица при осъществяване на процесуално-следствени дейности.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР