Мобилна изложба за заплахите от търговията със застрашени от изчезване

...
</TD
>Мобилна изложба за заплахите от търговията със застрашени от изчезване
Коментари Харесай

Изложба на РИМ - Русе гостува на Софийски фестивал на науката

Мобилна галерия за заканите от търговията със застрашени от изгубване растителни и скотски типове ще бъде показана на Софийски фестивал на науката в интервала от 9-ти до 12-ти май. Фестивалът се провежда от Фондация " Красива просвета “ и ще се организира в София Тех Парк. Фондация " Красива просвета “ провежда фестивали на науката, планове и други начинания за възстановяване връзката на неспециализирани аудитории с достиженията на фундаменталната, приложната просвета и технологии в България и по света.

Концепцията за изложбата е на уредниците от отдел " Природа “ на Регионален исторически музей – Русе - Венцеслав Петков и Красимир Киров. Експозицията " Природа в риск. Интерактивната просветителна галерия в поддръжка на Световната спогодба за интернационална търговия с редки и застрашени типове растения и животни “ е осъществена от Регионален исторически музей – Русе с поддръжката на Министерството на културата.

Уникалната по своя темперамент галерия е направена от 41 дървени модула, които построяват презентационна стена. Касетите служат, както за експозиционна мебел, по този начин и за слагане на интерактивни екрани и табла. Изложбата илюстрира заплахите за предпазените растителни и скотски типове от безконтролното им потребление в резултат на нерегламентираната търговия с тях. Тя насочва вниманието към предпоставките за понижаване популацията на някои представители на флората и фауната в международен мащаб.

През 2019-а година Министерството на околната среда и водите даде на музея в Русе три палта с кожа на предпазени типове - видра и

бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са иззети по реда на Закона за биологичното многообразие, регламентите на Европейския съюз и Конвенцията за интернационална търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора – CITES. Тези експонати са главното ядро за основаване на галерия, която да сложи фокус върху нерегламентирани форми на владеене на растителни и скотски типове, както и върху образуване у посетителите на щадящо отношение към природата.

Изложбата демонстрира екзотични артефакти от фондовете на отделите " Природа “, " Етнография “, " Нова история “ и " Най-нова история “ на Регионален исторически музей - Русе. Експонатите образуват тематична сбирка с образци от целия свят, която има рядко разнообразие. Всички те построяват пореден музеен роман, който дава опция да се показват проблеми, опасности и форми на отношение към животинското разнообразие.

Експозицията завоюва Награда за създател на идея за мобилна галерия, в категория Самостоятелни изложения в границите на Национален конгрес " Панаир на музейните изложения 2022 година “. До в този момент изложбата е гостувала в районните музеи от Търговище, Плевен, Петрич, историческите музеи в Тутракан и Бяла Черква, както и в Природонаучен музей – Черни Осъм. Показвана е и в Регионалната ревизия по околна среда и води – Велико Търново.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР