Между 18 и 26-ти декември, еврейската общност празнува Ханука, празникът

...
</TD
>Между 18 и 26-ти декември, еврейската общност празнува Ханука, празникът
Коментари Харесай

Еврейската общност отбеляза Ханука, празникът на светлината и победата над злото

Между 18 и 26-ти декември, еврейската общественост чества Ханука, празникът на светлината и успеха над злото.

В неделя /18.12/, еврейската общественост в Пловдив означи началото на празника на светлината – Ханука. Церемонията по запалване на обичайния свещник – Ханукия, се случи в пловдивската синагога. По традиция главната свещ на Ханукията се пали от специфичен посетител в синагогата. Пловдивската еврейска общественост оказа достойнството по символичното внасяне на светлина на депутата от 48-то Народно събрание и изтъкнат държавник – инж..

Друг свещник беше разпален от вицеконсула на Република Турция в Пловдив и ръководителя на съдружие " Паралелен свят " – Кремена Стоянова.

След церемонията по запалването младежите от съдружие " Паралелен свят " поздравиха еврейската общественост с няколко музикални осъществявания на обичайни ханукални песни.

Синагогата посрещна посетители от другите етноси, които живеят дружно в гр. Пловдив, студенти от ПУ " Паисий Хилендарски ", представители на фондация " Хаир ", фондация " Заедно ", Община Пловдив и други другари и сътрудници на общността. Еврейската общественост посрещна празника и с празнична почеерпка, проведена от своите членове и другари.

Церемонии по запалване на свещите за Ханука се случват на разнообразни места в целия град по време на осемте дни.      

Еврейската дума Ханука значи " посвещение " и е наречена по този начин, тъй като чества повторното освещаване на Светия храм в Йерусалим.

През втори век прочие н. е. Светите земи са ръководени от Селевкидите (сирийско-гръцки народи), които се пробват да принудят еврейският народ да одобри гръцката просвета и вярвания. Противно на всичко, дребна група правилни, само че зле въоръжени евреи, водени от Юда Макаби, побеждават една от най-могъщите армии на земята, прогонват гърците от Йерусалим, и преосвещават Светия храм в Йерусалим.

Когато се опитват да възпламенят менората на храма (светилникът със седем разклонения), те откриват само една-единствена кана със зехтин, която не е унищожена от гърците. По знамение, след като запалват менората, каничката с масло за един ден гори цели осем дни, до момента в който може да се подготви ново масло, отговарящо на условията на ритуална непорочност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР