Лято е и навън температурите продължават да напомнят, че есента

...
</TD
>Лято е и навън температурите продължават да напомнят, че есента
Коментари Харесай

Жега? Магично място на 25 км от Пловдив ни кара да забравим за нея!

Лято е и на открито температурите не престават да припомнят, че есента към момента е надалеч. Когато в Пловдив е топло, напълно покрай града ни има едно ужасно селце, където да се разхладим.

Дедево (Дедово) е учредено през далечната 1656 година в полите на Родопите. Намира се на 25 км от Пловдив и е с надморска височина 1079 м. В селото има положително комбиниране на остаряла и нова архитектура. Селото се гордее с една от най-старите църкви в Пловдивска епархия - църквата " Св. Атанасий ", учредена през 1838 година, в която е преподавал видният българин Захари Стоянов.

В селото се намират и два остарели параклиса " Св. Дух " и " Св. Петка ", които са запазили българския дух през вековете. Под параклиса " Св. Дух " се намира аязмо " Св. Дух ", а над него вековно дърво " Старият бук ", което е над 300 години и е природозащитен обект. Курортът " Равнища ", който е в землището на село Дедево, от няколко години дава юношески образ на селото.

Създаден е хотелски комплекс и увеселителен център. Поради близостта на обитаемото място до Пловдив през летния интервал има хиляди гости, искащи да отдъхнат от летните горещини в огромния град. Хижа " Равнища " е с надморска височина 1242 м. В красивата природа има комбиниране на дървесните типове бук, бор, ела и други. Чешмите и ручеите в региона са с кристално чиста вода.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР