Лошо впечатление ми прави, че още в първия си ден

...
</TD
>Лошо впечатление ми прави, че още в първия си ден
Коментари Харесай

Бившият кмет на Благоевград: Пари от сметката на Общината не могат да липсват, всеки изхарчен лев оставя бюджетна следа

Лошо усещане ми прави, че още в първия си ден новоизбраният кмет господин стартира с тежки внушения, което е симптом на непросветеност. Това сподели пред Blagoevgrad24.bg  бившият кмет на Благоевград във връзка изказванията на новия кмет за гигантска финансова дупка в общината.

" Пари от сметката на Общината не могат да липсват и това доста елементарно може да се ревизира в случай че имаш даже общи понятия от това какво е да си кмет и по какъв начин да управляваш “, разяснява Стоянов.

Припомняме, че съгласно данни, показани на конференция от сегашния кмет Байкушев – от общинската хазна липсват към 7 млн. лева

Стоянов обаче изрично отхвърля това и добавя, че вярната дума, която е следвало да бъде използвана от градоначалника не е липса, а краткотраен недостиг, който се появява още през 2019 година.

" И това може да се види доста елементарно, тъй като има качени одитни отчети на Сметна палата, която ревизира Общината всяка година и там доста ясно може да се види защо става въпрос. Ние имаме фактическо придвижване, което си е по сметките на общината от държавно делегирани през локална активност. Парите не липсват. Те се трансферират от едната в другата активност и това всичко е почнало през 2019 година. След това е минало през 2021 година, преди аз да стана кмет. Това, което съм наследил - по този метод съм завършил и това се вижда в одитните отчети. Приел съм едно завещание, работил съм с него и съм предал Общината в същото, даже в по-добро положение, защото успяхме да свалим дълга 21 на 19 милиона лв. “, изясни Стоянов.

Кметът изясни също, че въпросните към 7 млн. лева, които липсват били средства, отпуснати за три плана – подсилване на свлачището по пътя за м. Бодрост, реновиране на постройката на Камерна опера и Народно читалище " Никола Вапцаров “ и за улица " Промишлена “.

Стоянов от своя страна сподели, че това е груба неистина, тъй като по думите му Байкушев няма по какъв начин да знае кои пари ги няма и кои ги има.

" Парите не са разграничени по шкафчета в една обща сметка. Парите са там по сметка на Община Благоевград. Нито един план не е заплашен. Когато има заплащане – ти извършваш това заплащане, по тази причина споделям този платежен недостиг, за който той се пробва да приказва, за 2019 година, даже не може да го изрече по верния метод, няма по какъв начин да заплаши нито един план. Ако той самият стартира с предварителни оправдания, то това приказва, че нищо положително не чака Благоевград. И отново наблягам – парите не липсват,. Когато кажеш, че нещо липсва, би трябвало да кажеш къде е отишло. Това не са пари, които стоят в шкафчета, дрешници и каквото и да е, с цел да ги вземеш и да си тръгнеш с тях. За всяко едно изхарчено левче има съответната бюджета диря и е несериозно на първи ден, когато встъпваш в служба да се оправдаваш с наследството, защото всички тези доклади са обществено качени “, разясни Стоянов и напомни, че въпросната тематика е била коментирана по време на предизборната акция в телевизионни студиа.

" Така, че няма проблем за Община Благоевград, даже мога да кажа, че тя е доста по-стабилна, съпоставено с други общини, които имат над 100 млн. отговорности. Община Благоевград въобще не е в затруднено състояние и Община Благоевград има всичките предпоставки да продължи да се случва тази стратегия, която аз бях показал “, разяснява Стоянов.

Два от огромните планове на Община Благоевград са под сериозна опасност е друго изказване, което направи кметът по време на първата си конференция.



по тази тематика съобщи, че още в предизборната акция неколкократно е заявявал, че работата в Общината би трябвало да стартира още в първия ден след изборите.


" Ако аз бях кмет тези планове щяха да бъдат приключени в период. Оттам нататък господин Байкушев е поел отговорността да бъде кмет, тъй като да си кмет не е единствено привилегия, само че и отговорност. Той е задължен да приключи тези планове в законния срок, единствено че това изисква работа. Ежедневна работа, в това число и на място, а не да стоиш във Фейсбук. Съвсем отговорно мога да кажа, че в случай че тези планове не се случват до Нова година, отговорността ще бъде на господин Байкушев и той ще носи последствията на това не случване на плановете “, сподели Стоянов.

За тежко финансово положение и на ОФК " Пирин “ приказва кметът, като по негови думи в сметките на клуба има 0 лв. и също по този начин има насъбрани огромни отговорности за хиляди левове. Бившият кмет намира и това изказване за поредна неистина.

" Излиза кметът на една община и лъже пред цялото общество. Казва, че има отговорности към Национална агенция за приходите, което не дава отговор на истината. Той го преувеличава с близо 100 хиляди лева, с цел да сътвори една тежка картина. Изпуска това какво е същинското положение на клуба и че вътре има и приходна част. Ако върнем лентата обратно, то аз поех един клуб с към 1 милион лв. отговорности и без да бъде лицензиран. Успях да се оправя с това – този клуб да бъде лицензиран и да получи лиценз за професионалния футбол, този клуб да остане в елитната група, този клуб да се класира измежду 8-те най-хубави тима за купата на България и да бъде с доста по-добър точков актив. Прави ми неприятно усещане, че още преди да се е срещнал с финансовото положение, се изричат неистини, отново с цел да се оправдава. Ако този настоящ кмет счита да го кара по този метод, то мога умерено да кажа, че нищо положително не чака благоевградчани и той е в положение след Нова година да е довел общината до бедствено състояние “, разясни Стоянов.

В сряда Административен съд – Благоевград назначи три правосъдни експертизи по оспорения избор за кмет на община Благоевград. Жалбата против резултатите е подадена от страна на, който разяснява, че апелира резултатите поради ролята на машините в тях.

" На тези избори имаше нещо като феномен. Същия този кмет като претендент за общински консултант получи единствено 399 мажоритарни гласа. Същевременно той получава 13 хиляди гласа като претендент за кмет на втори тур. Това, което прави усещане е, че главните гласове той ги получава в секциите с машини. Неговата победа с дребна разлика се получава тъкмо в тези секции и аз желая да изясним по какъв начин тъкмо са функционирали самите машини. Включително със съответните експертизи, които са назначени Чак когато забележим отворени бюлетините ще може да кажа повече информация. Ние сме длъжни да създадем всичко допустимо – в случай че е имало операции те да не се повторят “, изясни Стоянов.

Следващото съвещание по делото е планувано за 7 декември, като Стоянов се надява, че дотогава ще бъдат подготвени назначените три експертизи, което ще даде повече изясненост за общата картина.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР